Játszótér – Zugló

Az utóbbi években sok kis – és nagyobb gyermekes család költözött Veresegyház dinamikusan fejlődő új részeire, zömében pesti panelekből, bérházakból érkezve. A családi házas beépítések mellett egyre több sorház, társasház épül, apró kertekkel. Lehet, hogy egy homokozó vagy egy hinta itt is elfér, de ezek nem pótolják a játszóteret, hiszen az egy olyan közösségi hely, ahol a legkisebbek első szociális élményeiket szerezhetik meg, a nagyobbak jól szórakozhatnak, sőt a szülők is hasznos társaságot találhatnak, akikkel megvitathatják aktuális problémáikat (gyerek, helyi ügyek, stb…)

Akkor hát,….. irány a játszótér !

De hol van Veresegyházon jó játszótér ?

Az igazi játszótéren több korosztály is jól érzi magát, biztonságos és tiszta. Legyen árnyas, bekerített, őrzött (sajnos). Nem hiányozhat az ivókút, esőbeálló házikó, WC, legyen bejárható távolságra a sokgyerekes lakóövezetektől.

PM szerint játszótérfronton minden rendben van. (kistérségi körkérdés).

Mi nem látjuk ilyen rózsásan a helyzetet. Az új településrészeken jobbára a helyi közösség kezdeményezésének és anyagi forrásainak megfelelően születtek kis játszóterek, melyek előnye, hogy könnyen elérhetők, hátrányuk, hogy kevés a játék, a szülőknek, nagyszülőknek nincs egy árnyas pihenőrész, stb.

Véleményünk szerint a veresegyházi játszóterek közül a legizgalmasabb a Kútfő utcai, melynek külön „előnye”, hogy a gyerekek barátkozhatnak a „szép” ipari környezettel, ami lassan körbevesz minket. (Az alábbi képeken nem ezt, hanem a csonkási játszóteret láthatják – a szerk.)

Mondhatjuk, a játszótérkérdés nem a legnagyobb probléma a település jelenlegi szorult helyzetében. Magyarországon 2003-ban született egy a játszótéri eszközök biztonságáról szóló jogszabály, az Európai Szabványügyi Testület döntéseit alapul véve.

A jogszabály türelmi ideje 2008 december 31-én lejár, eddig kell a benne foglaltakat teljesíteni az önkormányzatoknak, ill. a játszótér üzemeltetőknek. Félő, hogy sok kis játszóteret meg kell szüntetni, mivel nem lesz pénz az átalakításukra.

Így érdemes lenne egy közösségi játszóparkot építeni.

Hol ?

A csonkási lakórészen van egy nem beépíthető, kiemelt közterületként feltüntetett önkormányzati telek, melynek egy részén egy lelakott játszótér van, a többi része gaz, néha szeméttároló. Sajnos a területről a játszótér építésekor a fák jó részét kivágták ( játszótér tervezési alapszabály: „Hagyd meg a meglévő növényzetet !” )

A tér közelében épül az új 8 csoportos óvoda. A hely hátránya, hogy Veresegyház központjától viszonylag távol esik, de az új funkció életet lehelne a sivár környékbe.

Az új közösségi játszópark kiszolgálná az 5-15 éves gyerekeket, és gondolna az idősebb generációkra is. A kicsiknek, – elkülönítve – nagy homokozó, csúszda, mászókák, a nagyobbaknak mászó fal, foci és kosárpálya, ping-pong asztalok. Az idősebbeknek árnyas pihenőhelyek, sakk, stb. A terület egyik sarkán lehetne madárbarát növényeket ültetni, kerítés helyett is lehetne gyorsan növő sövényt telepíteni. Ez a játszótér nem kevés pénzbe kerülne, ezért érdemes egy jó tervet készíttetni.

A pályázati lehetőségeken túl be kell vonni a helyi gazdasági társaságokat is. A civilek segíthetnek a tereprendezésben, növényültetésben, később megoldhatják a terület őrzését is. Az óvodások, iskolások segíthetnének a park gondozásában.

Mintaként említhetnénk egy városias zöldövezetben található, önkormányzati fenntartású játszóteret. Szerencse, hogy a terület szélein található árnyat adó fákat meghagyták, a játékok elhelyezését is a meglévő növényzethez igazították.

A tér egyik végében magas ráccsal határolt, burkolt focipálya van. A játszótér közepén egy sokelemes „fő játék”, mászókákkal, függőhidakkal, csúszdás toronnyal stb., körülötte két nagy homokozó, babajátékok, kötélpálya, stb.

A kicsik és a nagyobbak játékai egymástól jól elkülönülnek. A teret alacsony kerítés veszi körbe. Van kerékpár tároló és ivókút.