Fákból szobor – Püspökhatvan

Kedves Látogatónk!
Az alábbi dolgozatot a Püspökhatvani művészeti fesztiválokon elkészített szobrok ihlették. Most nemcsak a meglévő szorokat, hanem azok elkészítését is meg lehet tekinteni. Július 23-tól két héten keresztül tart az ezévi rendezvény.
Jó szórakozást kívánunk! Városunkat már régóta idegenforgalmi központnak képzeljük, rendezett utcákkal, terekkel, és nem utolsósorban a Kisrét-parkkal, ahol a helybéliek is szívesen töltik idejüket. Ennek megvalósítása sok kisebb-nagyobb lépésből áll. Egy ilyen lépés művészi kivitelű fából készített tárgyak (szobrok, virágládák, buszmegállók, gyermekjátékok,…) elhelyezése a köztereken.

A megvalósításhoz három dolog kell. Tér, némi pénz és akarat.

A tér rendelkezésre áll. A város főutcája megfelelően széles, a két úttestet egy füves sáv választja el, ami elégséges szobrok kihelyezésére. A tervezett közparkba játszóteret lehetne építeni, a buszmegállók pedig megvannak.

A forrás előteremtése mindig problémát jelent. Gondolnánk, hogy egy szobor elkészíttetése rengeteg pénzbe kerül. A püspökhatvani példa ezzel ellentétes. Történt néhány évvel ezelőtt, hogy egy művészember Fótról Püspökhatvanba költözött. Az ő ötlete volt, hogy rendezzenek minden nyáron egy művészeti fesztivált, ahol szobrász- (fafaragók) és festőművészek vesznek részt jórészt a Felvidékről és Erdélyből. A falu vezetése nyitott volt az ötletre, és már öt éve megrendezik a fesztivált. Kis ráfordítással rengeteg művészeti alkotással gyarapodott a község, mivel a szobrok helyben maradnak. Bármerre megyünk a faluban mindenütt találhatunk valamilyen míves munkát. A közintézményeken faragott táblák találhatóak, a temetőben a stációt is ezek a művészek készítették, a buszmegállók is az ő kezük munkái. A leglátványosabb a falu végén lévő szabadidőpark. Itt a művészek által készített gyermekjátékokat és a szabadtéri színpadot több mint húsz darab három méter magasságot megközelítő szobor áll. Ezen szobrok is egy jó ötlet alapján születtek.

A parkot öreg fűzfák alkották, amik már veszélyessé váltak. Nem tőben, hanem három méter magasan vágták el a fákat, és a megmaradt törzs lett a szobrok alapanyaga. Ha valaki arra jár láthatja, hogy a falut korábban is gondos emberek lakták, mivel a fűzek helyett 30-40 éves fenyők adják most az árnyékot, és azok kiváltására már most ültettek csemetéket.

Visszatérve a forrásra. Püspökhatvan kis falu, és eddig mégis sikerül nekik saját forrásból megrendezni a fesztivált. Veresegyház város, amely jelenleg a városközpont rendbetételére pályázik igen jelentős pénzösszegre. Korábbi pályázat/ok keretében is készültek szobrok (zenélő kút, szökőkút), valószínű, hogy a jelenlegi pályázatban is szerepel ilyen célú beruházás. Ezen szobrok árának megfelelő összegből, csatlakozva a püspökhatvani fesztiválhoz rengeteg szobrot be tudnánk szerezni.

Már csak akarat kell, hiszen ha egy kis falunak sikerült, egy városnak, ahol több pénz áll rendelkezésre, miért ne sikerülne. Ahhoz, hogy a Kisrét-parkba játszóteret tudjunk készíteni, létre kellene hozni a parkot. Az Önkormányzat által évente kiírandó környezetvédelmi pályázatába be kell emelni a Kisrét-parkot. Az ÉVE szívesen részt venne a parkosításban.

A leírt ötletet felhasználva, ahhoz csatlakozva, a pályázati keretekkel úgy lehetne szépíteni városunkat, hogy az nem okozna pénzügyi nehézséget, további eladósodást a városnak.

 

Olvasnivalók:

 


Persze találunk Veresegyházon hasonló kezdeményeket: