Látogatás a GE-ben – régi-új profil

Ami a szemünkbe tűnik először, hogy a gyár egy óriási gödörben épült fel, körülötte teraszos lépcsőzetességgel emelkedik a föld, a szélén erdősávval. (Talán a Csonkás határánál is elkészül majd egyszer az erdősáv.)

Egy darab Amerikát láthattunk, olyan termelési kapacitással, ami talán most nincs is még kihasználva. Bár az üzlet jól alakul, újra tesztelnek majd turbinákat, melyekre 2001 óta nem volt megrendelés. A zajra akkoriban lakossági panasz is érkezett, most ilyen eset nem fordulhat elő – ígérik -, mert módosított hangszigetelőket használnak majd hozzá. Meglátjuk. Most még nem tudhatunk semmit, mivel ők is a próba előtt állnak. A hónap végén, ha nem hallunk semmit, akkor hang szempontjából jól működik majd az új technológia.

Kobalt technológia is van, amihez nem értünk, de majd érdeklődünk mit is jelent ez. A késztermék egy óriási áramfejlesztő, melybe a tesztnél egyik oldalról majd gázt küldenek be, odabenn elégetik, a másik oldalon pedig villamos energiát bocsátanak ki. (A tesztben ezt az termelt villamosenergiát egy ún. hőtermelővel adják le, tüntetik el. Úgy kell elképzelnünk, mint egy óriási hajszárítót, amely a keletkezett enigiával felmelegíti a levegőt, majd kifújja magából.) Az égéstermék tekintetében a GE világelső az alacsony szennyezés kibocsátás terén – hallottuk a beszámolót -, s folyamatos a törekvés, hogy a széndioxid kibocsátást is csökkentsék. Mindennek nagyon örülünk, de azért természetesen égéstermék is keletkezik majd a turbinák tesztelésénél. A károsanyag határérték alattiságát remélem mi magunk is tudjuk majd mérni a házainknál, csak hogy megnyugtathassuk azokat, akik esetleg idegeskednének.

Ha a gyár a városé volna, Veresegyház erős lenne. De a GE egy magáncégé, és voltaképp nem sok közünk van egymáshoz. Mi békés egymás mellett élésre törekszünk velük, ha már így alakult.