Kukabúvár

Kukabúvár

A népszavazás mondatának vitájára már egy barátunk talált egy jó megoldást, és szerencsére ide a Fórumunkra is megírta. Úgy szólt, hogy minden utcanevet soroljanak fel, ne csak a miénket említsék meg. Ha nem sikerül a mondatot tisztába tenni a képviselőtestület szándékai szerint, legyen akkor ez: soroljuk fel az összes utcát, és ezután kérdezzék meg, hogy akarják-e a gyárat az ott lakók.

De most fontosabb dolgokról írnék. Rájöttem, hogy sokkal nagyobbat is álmodhatunk, mint amire a polgármester gondolt, és sokkal jobban is járnánk. Lesz végre bölcsődénk, megoldódnának az óvodagondok, szebb új iskolát építhetünk, mint a mostani – bár az is igen szép -, húzhatnánk egy koptató réteget az utakra – amire sajnos nem volt pénz -, a nyugdíjas otthont bővíteni tudnánk, s egyáltalán, fenn kell tartani az intézményeket, az eü.központot is. Kell a pénz a városnak azért is, hogy egészségesen fejlődhessen, hogy mindenki hozzájusson ahhoz a kényelemhez és szolgáltatáshoz, amit igényel. S akkor nézzük a javaslatot. Mit javaslatot?

Javaslatokat:

Nyugaton, a nálunk sokkal fejlettebb demokráciákban évtizedek óta teljesen határérték alatti szennyezést kibocsátó szupermodern szemétégetők üzemelnek. Ugyanilyen teljesen határérték alatti szemétégetőt kéne ide is rakni. Sokan nyugaton boldogok lennének, ha itt égethetnék el a szemetüket. És milyen jól járnánk mi, hiszen a szemétégetők energiát termelnek. Olcsóbb, talán ingyen melegvizünk lenne. Nem kéne tovább termálvíz után kutatnunk, amire úgy sem jön a turista. És egy szemétégető garantált munkahely mindenkinek, aki fél litert köpő, fülig repedt szájú igazi férfi. Az asszonyoknak pedig nem kéne messze eljárni dolgozni, közel maradhatnának a családjukhoz.

Azt hiszik viccelek, vagy megbolondultam, mert Magyarországon – de ha még a szomszédos Szlovákiában Tőketerebesen egy közönséges szénerőműt is -, szemétégetőt akarnak üzembe helyezni, netán szalmaégetőt a tokaji borvidéken ugye, http://www.utisugo.hu/bortura/hotel-apartman-info-28916 rögtön beindul a tüntetés. Valamiért a magyarok nem szeretik az égetőket, de ez csak azért van, mert nem veszik tudomásul, hogy energiára szükség van, meg hogy a szeméttel is kell valamit kezdeni. Én például szelektíven gyűjtögetem, és ott vagyok minden, de minden ilyen munkán.

A szemét ellepi a világot, és persze akik nem akarnak ezen segíteni mint pl. maguk is, akik csak magukra gondolnak. Azt szeretnék, ha nem kéne kivenniük a közösből felelőségből a részüket, oldja meg a maguk szemetét is más. A tervezett gyár közelében élő lakosok korlátoltsága és erkölcstelensége – tisztelet a kivételnek! – pedig minden határt túl lép, mert fogadjunk, hogy nem akarják azt a szemétégetőt az utcájuk mellé. Egy ilyen szemétégető pedig városunk összes gondját megoldja, de néhányan képtelenek a legkisebb áldozatot is meghozni. Kicsit csökkenne az ingatlanjuk értéke, de még ez sem biztos. Épp ideje volna már, hogy az ott lakók is betegyenek valamit a közösbe. Nevetséges, hogy ez volna a város Rózsadombja, ez csak amolyan nagyzolás. Nekünk minden terület egyformán fontos. Az ott lakók persze azzal riogatnának, hogy vannak statisztikai adatok, amelyek kimutatják, hogy Franciaországban a szemétégetők közelében 5%-al magasabb a tüdőrákosok, 8%-al pedig a májrákosok aránya (Kukabúvár XII.évf. 4.sz.37.o.) Nem értik meg, hogy ezek az üzemek határérték alatti nehézfém-kibocsátásukkal semmiféle veszélyt nem okoznak!

Először is, ezekben a szemétégetőkben – beszéltem az üzem világvezetőjével – semmilyen káros anyagot nem égetnek el, és ha mégis, a szűrőrendszer teljesen tökéletes. Nézzék meg kérem, fehér füst szál fel a kéményükből. Ezt saját szemmel kell látni, nem csak úgy távolról kritizálni. Egy gyárlátogatás során megbizonyosodhatnak róla személyesen, hogy semmi kockázat sincs. Miért nem hiszik el a szakértők véleményét? Miért nem hisznek a hatóságnak? Vagy miért nem hisznek a képviselőiknek? Miért feltételezik, hogy mindenki csak át akarja vágni Önöket? – Nem szabad ilyen bizalmatlannak lenni. A szemétégető igenis jó, a szemétégető azt teszi, ami a helyes – elégeti a szemetet. Semmilyen részletes hatástanulmányt nem igényel egy ilyen szemétégető, az Európai Unióban sem működhetnének, ha veszélyesek volnának.

Itt fog megépülni néhány száz méterre a házaktól. Szép is lesz. S miután elkészült kevesebbet kell majd szortírozni a kommunális hulladékot, nem kell többet válogatnunk a műanyagot, a papírt, a fát, a gumit stb. A fémkonzerveknek és dobozoknak pedig egy külön gyűjtőt készítünk. Jót teszünk nem csak magunknak, de a világnak is, mert az üzemnek lesz kapacitása arra, hogy más hulladékot is befogadjon, ne csak a miénket.

A csak tiltakozni tudó kulturálatlan akadékoskodók már elviselhetetlenek. Utálatos és korlátolt az önzésük. Menjenek innen, ha nem akarják azt a szemétégetőt!

Fogadjunk, nem tudják, hogy az EU most vacillál, hogy vajon még támogatást is ad azoknak, akik befogadnak egy ilyen égetőt. Vacillál, mert nem tudja, hogy az égetők felé vagy a szelektív feldolgozás felé mozduljon. A baj az, hogy nincs tökéletes megoldás, de ebből nem az következik, hogy nekünk semmit sem kell tennünk. A problémát ügyesen kell kezelni! Miért ne vállaljuk mi magunkra ezt a nemes feladatot? Az EU támogatást is ad majd érte, de ha el is törlik a szemétégető támogatást, valamit biztos kapunk helyette.

Most tudom, hogy sok barátomnak megszalad a fantáziája, és lelki szemük előtt máris egy óriási iparág bontakozik ki. Hamarosan városunk hulladék-feldolgozó nagyhatalommá válhat. Egy igazi központtá, ahová mindenhonnan kamionokkal szállítanák hozzánk a szemetet, mely kamionok egyáltalán nem fogják megemelni a már amúgy is meglévő zajszintet. Új utakat építünk a szemétkonvojnak.

Biztosan nem tudják, mert nem értenek ehhez a témához: Kína keleti partjára Guiyuba http://www.fn.hu/gazdasag/0701/nagy_britannia_kinat_hasznalja_szemetesnek_154272.php az USÁ-ból – mely ország önmagában garancia – elektronikai elhasznált készülékeket szállítanak. 100 ezer embernek ad munkát az elektronikai hulladékok feldolgozása. 100 ezer ember! Értik ezt? Mi itt örülünk, hogy lesz 500 új munkahely, miközben ha tudnánk egy kicsit nagyobbat álmodni, akár 100 ezer munkahelyet is hozhatna nekünk egy belevalóbb polgármester. Nem csak az itteni lakosoknak nem kéne többet ingázni, de számos budapesti is idejöhetne. Miért fáj az maguknak, hogy mások is dolgozhatnak itt? S lenne 6, nem 7, sőt most hallom, hogy kereken 10 ezer kvalifikált munkahely, mert egy ekkora üzemben a veszélyes hulladékok kezelése és feldolgozása szakértelmet is igényel. 21. századi csúcstechnológiával dolgozzák ma már fel az elektronikai hulladékot.

Ennek a kínai városnak a folyójában mellesleg a határérték több tíz és százszorosát mérték, de az emberek boldogok. Higgyék el, ha kell még egyszer elmondom: BOL-DO-GOK.

Ne álljunk azonban meg az elektronikai hulladékoknál, vagy a szimpla szemétnél. Miért is kéne hagynunk például, hogy az USA-ban, a Yucca hegységben készítsék el a világ legizgalmasabb sugárzó hulladéklerakóját http://www.kukabuvar.hu/cikk/9036, amikor hasonló biztonságban itt is elhelyezhetnénk ezeket. A tervek szerint 300 méter mélyen rejtenék el a Yucca hegység mélyére a veszélyes hulladékot, amit aztán élőlény nem látogathatna 10 ezer évig. A programra dollár tízmilliárdokat szánnak. De miért is kéne nekünk, hogy ez a projekt ott valósuljon meg, amikor itt is megvalósulhatna? Én nagyon sokat fogok dolgozni azért, hogy ez idekerüljön. Nem érzik, mennyi lehetőségünk van arra, hogy igazi nagyberuházást vonzzunk ide? Minden gazdasági problémánknak egyszer és mindenkorra vége volna. És csak nem képzelik, hogy ez bármiféle kockázattal is jár? A kockázatokat ma a 21. században már minimalizálni tudjuk. A feladat nem az, hogy tiltakozzanak, hanem az, hogy közösen megoldást találjunk a kérdésre. Ez a szemét ügy a mi problémánk. Gondolkozzanak azon, hová lehetne városunkban elhelyezni biztonságosan a világ rádioktív hulladékát, vagy ha ez így aggasztaná Önöket, egy kompromisszumot javaslok: hagyják a szakértőinket dolgozni ezen a projekten. Legyünk mi a világ legnagyobb atomtemetője, hogy ne csak az asszonykórusról ismerjenek minket.

A Csendes Óceánban van egy szemétsziget. San Francisco és Hawaii között félúton, ott lebegnek a plasztikok a víz színén, de állítólag kiterjedése nagyobb ennek a szigetnek, mint Texas állam. Szóval van szemét, és van gond, és ha van kreativitás, van üzlet. De ne legyünk nagyravágyók, ne akarjuk a világ összes baját megoldani. Az viszont tűrhetetlen, hogy a franciáknak már egy sereg hulladékégetőjük van, mi meg el vagyunk ezen a téren is maradva.

 

Zsolt Péter

2007. augusztus 18.

egy megtért és megvilágosodott elme,

vagy csak a képviselőtestület verte ki nálam is a biztosítékot?