A légpuska tartás szabályai

A Veresi Krónika júliusi számában Veréb József tollából egy fontos témáról, az állatvédelemről jelent meg írás. Véleményünk róla ambivalens. Bár kimondja, hogy nem szabad légpuskával lövöldözni macskákra, továbbá a jogi következmények is keretes írásként ott vannak, mégis van benne valami megengedő.

Veresi történésekből indul ki, mégis azt az esetet tárgyalja, hogy amennyiben a szomszéd állata a mi kertünkben birtokháborítást végez, és ez roppant bosszantó, mégse kínozhatunk. Erről nekem Ranschburg Jenő egykori tanárom története jut eszembe.

Egy óvodában többi gyereket megharapó gyerek anyukája fordult a pszichológushoz segítségül. A  hpsszú beszélgetés után a távozó anyuka hangját még hallotta Ranschburg. „Pistike, hallottad mit mondott a doktor bácsi, nem szabad akkorát harapni másba.” – Hát nem éppen ezt mondta a doktorbácsi, inkább azt, hogy egyáltalán nem helyes másba harapni. a nem szabad akkorát, valahol megengedő.

Én is ezt éreztem a cikk olvasásakor, miközben egyáltalán semmi tolerálni való sincs a kertünkbe bejött állatok lelövésében, továbbá tök lényegtelen a légpuska birtoklás jogi határainak ismerete, sőt, amennyire mi tudjuk még maga a sztori is más volt. Valakik szórakozásból utcán esténként lövöldöztek macskákra. A Gödölli Rendőrkapitánysághoz több bejelentés érkezett és külön nyomoztak az ügyben.