Göd – Samsung, hasonló küzdelem, mint mi vívtunk

Gödön teljesen hasonló küzdelmet vívnak, mint mi tettük Veresegyházon. Csak mi a BD ellen, ők meg a Samsung ellen küzdenek. Civil aktivistákról van szó, és a probléma „csak” ennyi:

„Samsung SDI újabb felső küszöbértékű veszélyes üzemében – amely csupán 500–1000 méterre épül a gödi lakóövezettől – további 3500 tonna veszélyes anyagot és 760 tonna elektrolitot fognak felhasználni. ” Forrás itt.

A hasonlóságok mellett fontosak a különbségek. Ott a polgármester a civilekkel van, kérdés persze, hogy mennyire bátor. Nálunk ellenünk volt. Ennyiben könnyebb dolguk van. Másfelől viszont kiemelt gazdasági beruházássá nyilvánították a projektet, így a kormány a jogi lehetőségeket lezárta. Nálunk kiemelt beruházás volt a BD, de még a kormány a közigazgatási szerveket – igaz nagyon lájtosan, tökéletlenül – de hagyta működni. Magyarul, a gödiek nem egy Pásztor Bélával, hanem egy Orbán Vikrottal kerülnek szembe.

Hasonlóság, hogy vannak politikai szövetségeseik, az ellenzék. Nekünk is az ellenzék volt a segítség, csak akkor Fidesz volt az ellenzék, most meg ugye fordítva.

Előnyükre válik, hogy nekik segítenek a jogvédők, a mi esetünkben a jogvédők nem hittek bennünk, pontosabban lemondtak rólunk, szövetségesünk csak a többi helyi civil szervezet maradt.

A mi előnyünkre válik, hogy Pásztor Béla bár a helyi újságjában alkalmazott lejárató kampányt velünk szemben, az messze nem volt olyan durva, mint amit itt alkalmaznak a gödi civilekkel szemben a kormánypárti aktivisták. Képünk ezt illusztrálja. Forrás itt.