Zsolt Péter elemez – Öngondoskodás

A politika, mely a társadalom egészének jólétéről kell gondoskodjon motiválni is igyekszik az embereket az oltásra. Rengeteg gondolat merülhet fel a jövőben mikor jár el igazságosan.

Jelen pillanatban nincs még egy 100%-osan biztos oltásunk, hiszen a hosszú távú oltási következmények statisztikái még nem állnak rendelkezésre. Jelen pillanatban Magyarországon még nincs kellő oltóanyag sem. Jelen pillanatban az oltóanyagok típusai nem alternatív módon állnak rendelkezésre, nincs egy fix időpontja az állampolgárnak, amikorra bemehet és kiválaszthatja a négy vagy három vakcina közül ő melyikben bízik jobban. Ám ha ezek mind rendelkezésre állnak egyszer, a kérdés már úgy vetődik fel mivel lehet motiválni az embereket, hogy az oltást a saját jól felfogott érdekükben is beadassák.

Tekintsünk most el a kötelező verziótól, de az sem ördögtől való, hiszen számos védőoltást gyerekkorban kötelező beadatni, és ezzel olyan vírusoktól, mint a fekete himlő végérvényesen megszabadították az emberiséget, mások, melyek nem halálosak csak kellemetlenek szintén a kötelező oltások miatt elkerülnek minket. Hála a tudománynak!

Vannak aztán betegbiztosítós magán egészségügyi társadalmi rendszerek, ahol a biztosítók megtehetik, hogy ha valaki nem oltatja be magát magasabb kockázati szintre sorolja a pácienst és több pénzt kér tőle, vagy azt mondja, ezt és ezt a kezelést már nem állja. Ezek az igazán öngondoskodó rendszerek. Végtelenül logikusak, de a szegényebbekkel szemben igazságtalanok, és akadhatnak más torzító mechanizmusaik is. (Ld. Moore filmjét, a Sicko-t)

Vannak aztán közösségi gondoskodásúak, melyek beépítenek öngondoskodó elemeket. A magyar rendszer is ilyen, hiszen például egy alkoholistát hátrébb sorol a májtranszplantációra várók sorában. Igen lényeges orvosetikai szempont, hogy nem azért teszi, mert büntetni akarja az alkoholistát, az érv úgy szól, hogy a transzplantáció sikeressége esetükben kisebb volna. És ki ne emlékezne Horn Gyula azon mondatára, hogy nem leszünk fogatlan nemzet, ami szintén a fogászati öngondoskodást tette feltételül aztán az ingyenes ellátásra. Aki törődik magával, azzal törődik a közösség is, aki elhanyagolja magát, az viseljen ezért felelősséget.

Orvosetikai nézőpontból a „nem törődök vele, mert ő sem törődött magával” azért több, mint ellentmondásos, mert az orvosi eskü minden beteg segítésére szól, az élet védelméről szól, nem pedig igazságosztásról. Az orvosok tehát általában kevésbé szeretik az öngondoskodási feltételeket, ám az élet bonyolult és ilyenkor szokott segíteni a politika.

Megdöbbentő Magyarországon az eddig covid-oltásra jelentkezők alacsony száma. A motiváció első feltétele a szolgáltatás magas színvonala volna. Ha ez megvan, a második lépés a magukat beoltók támogatása. Tehát nem a szankciókkal érdemes kezdeni, hanem akár az üzleti marketingben a nyereményjátékokkal, kedvezményekkel, plusz szolgáltatásokkal. És természetesen hatékony kommunikációval, közösségi felelősség érzet felkeltésével. Pl. lehet, hogy neked fiatalnak kicsi a valószínűsége, hogy súlyosan érint a Covid, de ha megfertőzöd a nagymamát, akkor lelkiismeretfurdalásod lesz, ezt érdemes elkerülni. Ezután megvizsgálható, hogy eléri-e a beoltottak aránya a pandémia megállítását, ha nem, megint mehet tovább a politika a szigorítások felé. Már ha az oltásról mindent tudunk. Ezt a kezdeti feltételt sose szabad elfelejtenünk.

Lehetséges megoldás a nem beoltottak kitiltása bizonyos helyekről, foglalkozásokból, eseményekből. Felvethető végül, hogy milyen sok pénzbe kerül egy haldokló covid beteg ellátása, s pláne, ha elkerülhette volna a betegséget, ha beoltatja magát, akkor miért is ne ő állja a költségeket vagy legalább egy részét. Ám ezek a gondolatok már a szabályozás végső megoldásaihoz tartoznak, és belefuthatnak komoly társadalmi igazságtalanságba is.

Eszembe jut kedvenc filmem, a Brazil. Abban van az elején egy olyan gondolatsor, hogy a populista politikus azt harsogja, nem járja, hogy bűnözők börtönben lévő ellátását az emberek fizetik, fizessék meg a bűnözők családjai. Aztán persze tévedésből mást visznek el a kommandósok, nem a valódi terroristát, és tévedésből más családdal fizettetik ki az „ellátást”. Ebből aztán sok kalamajka lesz, hiszen egy fasiszta társadalom a végén mindig önmagát robbantja fel, mert szétfeszítik az „igazságok”.