Koronavírus és közmeghallgatás

Hogyan gondolkodnak az összeesküvés-elmélet hívei? A hozzájuk közel lévő dolgokat – mániájukat – aggatják rá a távolabbiakra. A pszichológiának van is kifejezése arra, hogy miért nem látják sokan a valódi pozíciójukat: a decentráció képtelensége miatt. A decentrálás a saját reális helyünk ismeretét jelenti.

Ha pl. nekem az a mániám, hogy Pásztor Bélának óriási befolyása van arra, hogy ügyészek ne a dolgukat tegyék, bíróságok ne azt az ítéletet hozzák amit kéne, bankok pedig ne racionálisan döntsenek, akkor még lehet, hogy a normalitáson innen vagyok, bár már ekkor is összeesküvés-elméleteket gyártok. Ha viszont azt állítom, hogy Pásztor Béla terjesztette el a világon a koronavírust, csak hogy ne kelljen közmeghallgatást tartania, akkor már nyilvánvalóan bolond is vagyok, noha a logikai hiba pontosan ugyan az, mint az előbbi esetben.

Ám fordított összefüggés mégis csak van. A koronavírus által elhalasztható közmaghallgatás óriási segítség Pásztor Bélának. A 8 milliárdos adósság elengedése óriási segítség volt mikor a kormány konszolidálta az összes önkorit. Akkor a költségvetés összeomlását jósoltuk, most Gábor Csaba körüli botrány kiszélesedését és a városi felelősség felmerülését. De lám, létezik ember, akinek mindig malaca van. Van, akinek jól jön a járvány, még ha nyilván ezt nem is kívánta.