Kitaláljuk – Diósjenő legyen tiszta

Diósjenőn is épp úgy, ahogy más településen, vagy akár a világban bárhol (pl. Texasban) felütheti a fejét a szemeteléssel történő környezetrombolás. (A kép illusztráció, nem Diósjenőn készült, hanem Veresegyházon.) Volt szerencsém Diósjenő polgármesterével a problémáról eszmét cserélni. Elmondta a gondokat, és azt is, hogy nem tartja jó ötletnek a felsőbbrendűséget kinyilatkoztató táblák kihelyezését, ezeket az ötleteket elutasítja:

– Intelligens ember nem szemetel, a többieknek pedig tilos.
– Az állatok nem szemetelnek, viselkedj állat módjára.

Bár szellemesek ezek a táblák, valóban nem hoznak eredményt, írtam neki, s azt is megígértem, adok valami használható ötletet. S miért is nem jók ezek a táblák? – Mert akik szemetelnek eleve nem kívánják betartani a közösségi játékszabályokat, ha még inkább kitaszítjuk őket a közösségből csak még inkább szemetelni fognak. Tehát ezek a táblák egy spirálmechanizmussal még rosszabb helyzetet is teremthetnek. Jó, néhány ember elszégyellheti magát, mások viszont bedurvulhatnak. Aki nem akar a közösség normáinak megfelelni csak kiröhög minket, ha meg akarjuk őket alázni, és megtalálja azokat a társakat, kik szintén nem akarnak a közösségi normák részesei lenni, ilyenformán új „értékekkel” felturbózva támadnak majd vissza.

A konfliktuskezelés fordított kommunikációs stratégiáját javasoltam. Meg kell próbálni a helyi lakosok és így a szemetelők önérzetére hatni, s ezen keresztül a felelősségérzetére. Persze, hogy ez sikeres legyen, ahhoz olyan embereket kell megnyerni, akik a szemetelők számára véleményvezérek, így alaposan ismerni kell mi is a helyzetet kik csinálják, mikor, miért, kik közöttük a fontosak.

Texasban a fiatalok voltak a ludasok, kik a sivatagba bulik után kiautózva szanaszét dobálták a sörösdobozokat és hiába raktak ki nekik kukákat, hiába fenyegetőzött a hatóság egyre nagyobb pénzbüntetéssel, míg nem…

https://www.youtube.com/watch?v=XlFD0Zyl_f0

https://www.youtube.com/watch?v=HqlQAb1fOfQ

https://www.youtube.com/watch?v=fr5Nt3gibTo