Mindenki hazudik vagy festi magát

Az index megpróbálta felgöngyölíteni a bankok (Travill, MNB, és akkor a KandH meg a Takszövről nem is ír), a városvezetés (Pásztor, Csikós, testület) a helyi vállalkozói világ (Gábor Csaba, utalás Pharmavites ügyre), valamint a károsultak (rendőrségi feljelentések sora, köztársasági elnöknek levél írás) helyzetét. Óriási munka, kb egy éven keresztül dolgozott rajta az újságíró, és valami mégis hiányzik.

Nem könnyíti meg az olvasó helyzetét, nem fogjuk a cikk alapján megérteni, hogy akkor most mi van. https://index.hu/belfold/2019/12

1. Gábor Csaba egyértelmű korrupcióval vádolja a polgármestert, azt állítja, hogy kérésére célzottan munkát nem végző polgármesteri haverokat fizettet ki, s hogy Pásztor hazudik, mikor azt mondja, még arról sem hallott, hogy Gábor ezt nyilvánossá tette. (Gábor képviselőknek írott levelét erről mi is birtokoljuk.) Az index nem mondja meg kinek van itt igaza.

2. A cikkből megtudjuk, hogy Gábor Csaba már kapott felfüggesztettet, de azt nem, hogy most milyen bűncselekmény gyanús húzásai vannak. Úgy tűnik fel, mint a saját hangján megszólaló hiteles ember. (Pl. azt állítja, hogy a pénz megvan és ez vicces, mert ha Pásztor haverjainak munka ellenében tett kifizetéseket, ahogy állítja, akkor nincs meg.)

3. A Travill-ról megtudjuk, hogy messze piaci ár fölött ad kölcsönt a városnak, meg hogy haragudott amiért Pásztor beszippantotta a Gábor Csabás építési projektekbe, mert pont az ilyen emberekre nincs szükségük, de azt nem, hogy jelzálogjoguk, mely kiterjed széles körre még se fedezné a Gábor Csabának adott kölcsönöket, mert nem történt meg annyi beruházás, és ezért nem tud mit csinálni, mint reménykedni, mert hogy a remény hal meg utoljára.

4. Olvashatunk a vásárlók kétségbeeséséről, de nem tudjuk meg, hogy Gábor Csaba hogyan tudja kijátszani ezeket az embereket, tán nem merik elmondani a konkrétumokat, mert még ők járnak rosszul rágalmazás miatt. Ám egy cikk felvállalhat pert, ha igaza van, a végén a felperes jár rosszabbul.

5. Bár megtudjuk, hogy az önkormányzati testület az egy szem Marikon kívül csupa zombi, de nem tudjuk meg miért. A fényképen egészséges felnőtteknek látszanak. Ha nagyon alaposan olvassuk megérthetjük Pásztor hogyan játszotta ki Gábor Csabával a kölcsönfelvételi szigorításokat, de nem értjük meg hol van a hatóság, melyeknek feljelentések nélkül is már rég meg kellett volna állítani azt a folyamatot, hogy a pénz Veresegyházon nem a gazdasági logika alapján működik, hanem a haverság alapján.

Az ÉVÉ-ben talán először fogalmaztuk meg – még egy igen régi Gábor Csaba kisegítés kapcsán -, hogy az önkormányzatnak nem egy kétes erkölcsű vállalkozót kell megsegíteni amikor az önhibájából bajba kerül, hanem a lakókat/vásárlókat. Pásztor Béla nem a rászorult embereken segít, hanem Gábor Csabán, akivel miután kiismerte, soha nem lett volna szabad szóba állnia. Ezzel szemben 10 évi barátság és a Travill berángatása fűződik a nevéhez. S még azt se tudjuk, Gábor Csaba állítása arról, hogy Pásztor korrupciós játékhoz használta őt eszközként igaz-e vagy csak mindenki festi magát.

Az index tényfeltáró munkáját mégis elismerés illeti, mert senki nem mer Pásztor Béláról rosszat írni, mert 53 éve demokratikusan megválasztott vezető. És ugye mindenki hülye nem lehet. Hatóságok, bankok, politikusok, média, egyházi emberek, tanárok és még Marik doktor is. Ezek mind kalapot emelnek a polgármester előtt. Nehéz ilyenkor kimondani, hogy voltaképp egy szélhámosról van szó.