Mátrai erőmű

A szocializmus nem biztonságos, mégis a biztonság illúziójában ringat minket. A társadalmi szerveződés alapja, hogy nem mellérendelt autonóm szervek működnek benne, hanem központi az irányítás. A magyar nép számára ez ismerős, belakott, ezért aztán nem is érzékeli a veszélyt, mikor az autonóm intézményeit szétverik.

Úgy tűnik mindez demokratikus körülmények közt is ki tud alakulni. Mi ezt leírtuk Veresegyház kapcsán, de országos szinten látható ez a Mátrai Erőmű szennyezési történetében. Miért is olyan tehetetlen a katasztrófavédelem? Miért nincs rendes tájékoztatás? Miért is érzik kiszolgáltatottnak magukat a lakosok? Miért nincs környezetvédelmi minisztérium?

Külön érdekesség – amit azonban már amerikai szociálpszichológusok is leírtak – a helyben lakó emberek reakciója. Az alábbi cikk minden minősítés nélkül bemutatja azok reakcióit is, akik szerint nincs probléma.

Hát ezek után nem csodálkozunk, hogy Veresegyházon sincs probléma, hiszen itt valóban nem élet-halál kérdés játszik, csupán az eladósodás, csupán a helyi klientúra építés, csupán a testületi munka nevetségessé válása.

https://24.hu/kozelet/2019/11/27/matrai-eromu-katasztrofavedelem-mergezes-kornyezetszennyezes/