Ipari externáliák, multik károkozásai kontra ENSZ

Ahogy növekednek a globális problémák, úgy növekednek a globális intézkedések is. Az iparosítással kapcsolatban és a multik helyi befogadásáról megírtuk – miközben kormányok jöttek-mentek -, hogy a multi úgy viselkedik, ahogy helyben elvárják. Valahol előreviszi a civilizációt, van ahol szennyezi a környezetet. Többnyire a világ szegény részei a multik vesztesei, a gazdag részek a győztesek. Másként viselkednek odahaza és másként mikor hódítanak.

Veresegyházon Pásztor Béla ezt a logikát nem értette. Nem azzal gyanúsítottuk, hogy személyes magánérdekeit tolta előre, hanem, hogy nem is érti azt a világot, amiben kormányozza ezt a kis közösséget. A multinak víz és levegő kell, azt használja. (Itt a szennyvíztisztító még a lakossági igényeket se tudja kielégíteni, de ez pl. nem érdekelte.) A multinak kevés emberre van szüksége, mert a gépesítés egyre magasabb fokú. Neki a környezet kell. Minél szegényebb valaki, annál olcsóbban adja a környezetét. Elegánsan ezt a dolgot externáliának nevezik – nem kívánatos mellékhatása az ipari termelésnek -, s a világ abba az irányba megy, hogy ez már tűrhetetlen.Valamit kezdeni kell vele.

Az ÉVE több mint 10 évvel előzte meg a világban tapasztalható tendenciákat. az ENSZ-ben a probléma már kezd a körmére égni a politikusoknak. A multik nemzetközi rendszabályozásáról mennek a tárgyalások, hogy véget vessenek a kizsákmányolásnak. Csak egy Földünk van ugyanis. Érdekesség: az Eu állítólag nem jeleskedik ezeken a tárgyalásokon.

Forrás: https://mtvsz.blog.hu/2018/10/17/meddig_uszhatjak_meg_buntetlenul_a_multik?fbclid=IwAR2bWByg1aXqnhUCYTlifcECQiryU3IKXK1qm3EpMlzSzBkxXrbid65PIsM