Zebrazászló – Gödöllő

Gödöllőn, Füle Sándor egy zebrán történt halálos balesetet követően átvett egy Amerikából hozott gyakorlatot. A gyalogosok nekik kikészített kis zászlóval tudják jobban felhívni a figyelmet arra, hogy nem szeretnének zebrán gázoltak lenni. Pedig a statisztikák szerint a zebrán történő gázolás a leggyakoribb.  Veresegyházon a városon belül már lámpásak a zebrák, a bejövő utaknál pedig körforgalmak vannak, de azért akad nálunk is olyan hely, ahová még rakható volna. (Pl. Őrbottyán felé.)

Mindenki arra gondol, hogy ez egy jó figyelmeztetés az autósoknak. Rengeteg lájkot is kapott a javaslat, és ez hozta magával a megvalósítást is. Valójában többről van szó: figyelmeztetés a gyalogosnak is. S még többről: figyelmeztetés a társadalom számára, hogy figyeljen oda, mert a zebrán a gyalogosgázolás egy létező probléma. Figyelmeztetés a hatóságoknak is – ezt már az ötlet hozó is elmondja egy interjúban -, hogy az adott átkelőnél már ilyen eszközöket kell alkalmaznia a civileknek, tehát gondolkodhatnának már valami jobb megoldáson is.

Átnézve a neten történő megjelenéseket, akadnak kritikusok is. Hogy ez áldozathibáztatás. Miért nem lengetsz? Te tehetsz róla, ha baleset ér. Vagy: nyilván hozzá lehet szokni a lengetéshez, és akkor ugyanúgy nagy sebességgel fognak száguldozni az autók. Vagy: kevés baleset történik sötétedéskor, márpedig egy jól látható zászló vizuális hatása csak ekkor számottevő. Máskor teljesen felesleges a láthatóság fokozásáért küzdeni stb.

Minket azonban jobban érdekel valami más. Az ötlet terjedése, mely nyomon követhető. Civilektől indul, Jobbikhoz közeli portálok kapják fel, majd kormányközeli, majd kormányközeli rádióadó. S feltételezhető továbbrobog az ötlet aztán az egész médián. Teljesen politikamentes a kezdeményezés, mégis jót tett neki, hogy egy politikai közönséget bevonzó portál továbbdobta. Mára egyik város a másik után jelenti be, hogy ő is alkalmaz ilyet. Az önkormányzatok, a kormány nem kritikaként fogja fel, hanem segítségként.

A jó civil maximum ennyiben kritizálhat, ettől még nem ellenzéki, politikát bíráló, hatalmat lejárató. Ennyit még épp megtűr a hatalom. Viszont az is látszik, hogy a civil megmozdulások nem feltétlen a kormányzat által kiírt – vagy önkormányzat által kiírt – törekvésekhez kapcsolódó cselekvések, hanem épp fordítva, annak ötletet adó. Miért fontos ez? – Mert jogi értelemben a civil szervezeti feltétel – ilyen éves bevallást is kell csinálni – Magyarországon a Fidesz szigorítása óta az, hogy valamiképp hozzá kell járulni kormányzati-önkormányzati tevékenységi célokhoz. A példa jól mutatja, hogy lehet alapvetően nem alárendelt, de mellérendelt szereplő is a társadalmi életnek a civil. Nem hozzájárul, hanem kitalál, ötletet ad, fókuszál, megoldással áll elő.

Ha a civilek nem befolyásolhatnák a kormányzást nem volna biztosítási rendszer, nem volna szociális ellátás, nem volna tankötelezettség stb.