Svéd hulladékégetés

Sajnos két évtizeddel ezelőtt a svédek ráálltak a hulladék égetéses áram meg hőtermelésre. Akkor ez nagyon modernnek számított. Ma is ezen a kényszerpályán mozognak. De szerintünk ebből jobban ki lehet mászni, mint egy atomerőműből. Amit ők akkor nem tudtak, hogy a szemetet hamarosan importálniuk kell. Talán tudták ezt is, mert tisztában voltak a teljesítménnyel.

De ha importálják, az globálisan azt is jelenti, hogy az odaszállítás is energiába kerül, tehát széndioxid kibocsátással jár. Azt pedig végképp nem tudták, hogy a hulladékégetésre berendezkedett hőerőművek egészségkárosítóak. Akkor már sokkal jobb, ha gázt égetnek, mert az csak szédioxidot lök a levegőbe.

Találtunk egy cikket, s azért ajánljuk, mert nem kívánjuk letagadni, hogy a svédek most azt hiszik, a hulladék égetéssel minden rendben. Pláne, hogy ruhákat égetnek, ami tele van festékkel, meg vegyszerrel.

Forrás: http://hvg.hu/kkv/20171124_Tonnaszam_egetik_el_a_HM_ruhait_egy_sved_hoeromuben#utm_source=hvg_top&utm_medium=email&utm_campaign=newsletter2017.11.26&utm_content=top1&type-id=HvgTopHvg&user-id={@(@)sid}

ld. még ezt is, mely arról szól, hogy a svédeknél 2006-tól a hulladékégetőket új adónemmel sújtották: http://www.humusz.hu/hirek/hulladekegeto-ado-svedorszagban/1583