Tuzséron etilén-oxid baleset történt

Még egész Európában nem történt etilén-oxid baleset. De ami ipari balesetként megtörténhet, az előbb-utóbb meg is történik. Van egy bizonyos valószínűsége, és csak idő kérdése. Ezért kell az ilyesmire katasztrófaterveket készíteni. Hogy a szakemberek helyesen jártak-e el Tuzsér környékén (Észak-Kelet Mo) abban csak reménykedni tudunk.

Nagy területet zártak le, tudták, hogy nem szabad beszívni a mérgező gázt, s tudták, hogy rendkívül robbanásveszélyes. Nem is mertek hozzányúlni a halott sofőrhöz. Viszont vannak ETO esetén más feladatok is. A lakosoknak be kell zárni az ablakaikat, levegőtől szigetelni kell – pl. ragasztó-szalagokkal, a lakást nem szabad elhagyni. Esetleg gázmaszkokat kell szétosztani. Minderre állítólag nem volt szükség.

A katasztrófavédelem tájékoztatásába mégis némi késlekedés csúszott. Nyilván azért nem kommunikáltak, mert ők is csak reménykedtek abban, hogy a kamionból nem szivárog a mérges gáz. Valami oka volt ennek, amit jó volna kideríteni, bevallani, s ezen a dolgon aztán javítani, s nem egy Szily László nevű újságírón izmoskodni, aki csak annyit írt meg, hogy az emberek várják a választ, de nem mondják meg nekik miért a lezárás.

Egy biztos. Veresegyházon a lakosok közelében nem tudott Pásztor Béla és a képviselő-testület etilén-oxiddal működő gyárat letelepíteni. Pedig mindent megtettek ennek érdekében. Az indoklásuk az volt, hogy de hát még sose történt Európában etilén-oxid baleset.

Forrás: https://444.hu/2017/07/28/tuzseri-merges-gaz-a-legfontosabbat-eltitkolta-majd-a-balesetrol-iro-ujsagirora-tamadt-a-katasztrofavedelem

Ja, és a kép forrása meg egy zalai kórházban lévő 2011-es ETO-baleset. Ld. itt.