Tóth Sándor

Újabb SZOVE képviselőt mutatott be Mohai Imre. Valamelyest a cikksorozat iránti érdeklődésünk kezd unalomba fulladni, de most már a befejezetlenség olyan feszültséget teremtene, hogy azért is végigcsináljuk. E cikkel kapcsolatban azonban maradandó mégis, hogy kirajzolódik belőle az alany szerénysége. Rögtön az elején, melyben elmondja, hogy Szekszárdiné Bányai Katalin tanította be a képviselői feladatokra.

Bevallom, figyelve az első ilyen testületiket kicsit el voltam hűlve milyen sokat esett a szakmai színvonal. A régit is kritizáltuk, de inkább etikai okokból, ekkor viszont annyira szánalmasan indult, hogy úgy bennünk ragadt a szó, mint a demokratikus ellenzékben a Fidesz kétharmados győzelménél. De a szerénység és a szorgalom meghozta a jutalmát – s ezt most irónia nélkül mondjuk. Tóth Sándor rendes tagjává vált a testületnek, sőt, a többet dolgozók közé került.

Egyetemi tananyag ahol vezetőket képzünk, hogy megtanítsuk nekik, mikor a beosztott lazán rábólint egy feladatra lehet, voltaképp fogalma sincs a dologról. A második fázis, mikor az új feladatról azt gondolja, hogy azt képtelenség megcsinálni stb. Nos, Tóth Sándor az első rábólintáskor szerintünk azt se tudta, hogy nem tudja. Aztán végigjárhatta az összes grádicsot. Egy pszichologizáló kicsit lélekbúvárabb interjú ezt végigvihette volna.

Van azonban egy másik mondat is, ami megmaradt bennem. Itt a kérdés jó: Vannak-e annak feltételei, hogy a következő választáson induljon? S erre a válasz egészen árulkodó. Árulkodó mindarról, ami nekünk problémánk Veresegyház vezetésével, képviselőivel, viszont hajlunk arra, hogy ennek oka már mélyebb annál, sem hogy egy-egy képviselőt okoljunk érte: „Ha a munkámra igényt tartanak, vállalom az újabb jelöltséget.” és a folytatás sem semmi: „Nincsenek feltételeim.”

Szekszárdinénak még lettek volna. De a tanítómester sem adhat át mindent, ha a következő generáció csak annyit tud, hogy van a SZOVE, ami Pásztor Béla. Ha Pásztor Béla igényt tart a munkájára jelentkezik. S mindegy mit kér. A vak bizalomra nevelt képviselő annyit ér, amennyit a főnöke. Tóth Sándor értéke és haszna egyenlő Pásztor Bélával.

Hogy ez most dícséret-e vagy sem, azt mindenki döntse el szíve szerint.