Zsolt Péter elemez – betört ablak hipotézis

Ez egy nagy sikerű és a gyakorlatban is kipróbált elmélet, melynek segítségével megállíthatók területek lepusztulása, élhetetlenné válása. Érdemes megtanítani nem csak a kriminológusoknak, hanem jegyzőknek, városvezetőknek, képviselőknek, és Önnek is kedves civil olvasó. Mert ha bármelyikünk nem veszi a fáradtságot, hogy jelentsen egy szemétkupacot, egy betört ablakot, egy összemázolt járművet, egy csúnya graffitit, egy felgyújtott szemetest, akkor ott hamarosan gyűlni fog a szemét és a probléma. Hamarosan viselkedésproblémák jelennek meg.

New York City metrói váltak teljesen életveszélyessé a 90-es évek elején, és persze mindenki a súlyos problémákra koncentrált, míg jött egy zseniális új vezetés, amelyik a fizikai környezet rendbetételét tűzte ki célul. A metró üzemeltetése már teljesen veszteséges volt, hiszen mindenki félt, és kerülte. A vezetés új elképzelése, hogy egyetlen szerelvényt sem hagy kifutni az állomásról, amelyik ülése megszaggatott, amelyik összemázolt stb. rendkívüli ellenállásba ütközött. Hiszen így nem lehetett tartani a menetrendet, hiszen ez rengeteg többletmunkát és stresszt eredményezett az alkalmazottaknak, hiszen a társaságnak mélyen a zsebébe kellett nyúlnia.

Ám a kísérlet meghozta a gyümölcsét. A járvány végetért. Mert a bűnözés hasonló a járványhoz. Valahol valakik elkezdik, és mások is leutánozzák. Ezért beszélünk bűnözési hullámról. Mára New York City biztonságos hely, a metrói tiszták és nem állják el a suhancok a bejáratot, hogy ők vegyék el a pénzt az utasoktól.

Az elméletnek persze megvannak a határai. Nem minden esetben képes követése csodára. Jelen pillanatban úgy három havonta Európa valamelyik külvárosában gyújtogatás van. A forgatókönyv egészen hasonlatos. Itt a fiatalok a rendőrökkel háborúznak, és ha úgy érzik valamilyen rendőri túlkapás történt, akkor bosszút állnak. A rendőrök pedig úgy érzik kemény kézzel kell fogniuk a dolgokat, mert akit ebben az erőszakkultúrában nem tisztelnek, akitől nem félnek, azt kegyetlenül elintézik.

A rendrakás az ilyen környezetben sokkal nagyobb és összetettebb feladat, mint a betört ablakok eltakarítása és az üvegezés. Ám a szociálpszichológusi megközelítés szerint itt is többre megy az a rendőrség, amelyik kialakít valamiféle emberi kapcsolatot a helyben lakó családokkal.

Ld. még az építészeti lehetőségeket: https://kronika.civilradio.hu/bunmegelozes/