Veresegyházi strand – belépő 450 Ft

Sok vagy kevés? Milyen az ár érték arány? Mit gondolnak Önök?

A válasz nyilván attól függ kinek milyen igényei vannak. A veresi strand (ld. itt.) szerethető, itt maradt a szocializmusból, hangulatát, felszereltségét tekintve. Néhány hely még ezt sem tartotta. Zebegényben a Duna például fürödhető, de szinte minden lepusztult. A Velencei-tónál homokos szabadstrand fejlesztés történt, ernyőkkel, mindennel ami szem szájnak ingere (igaz az ernyőkért napi 2000 Ft-ot kell fizetni, de ezért két nyugágyat is kap, és nem kötelező bérelni).  Velencének szabadstrandja van, de Gárdonynak is. S ez még Veresegyházról is összesen másfél óra autóval. (A képek a méretkülönbségeket nem mutatják, a veresi strand férőhelye 100 ember körüli, a velencei ezres, az abádszalóki területe pedig a velenceinek  5-6 szorosa.)

velenceitóplazsVelencei-tó plázs – ez meg szabadstrand

Ha van három gyereke és egy házastársa, akkor Veresegyházon majdnem 2000 Ft-ot költ, hogy bejusson. (Kb. ennyi a benzinköltség is a Velencei-tóig. )

De ha más az életritmusa, és szeret csak magányosan úszni egyet az élővízben, akkor ehhez a 450 Ft már nem is olyan kevés. Simán rákölthet egy 10-est egy nyáron, pedig lehet csak napi 20 percet úszna. Ezt megtehette pár éve még a Pamut tónál ingyen, most csak pénzért  a Malom tónál. (A két veresi tó közt a különbség annyi, hogy a Pamut tó a tisztább.)

Apropó vízminőség. A legtöbb gond a Malom tóval van. Ha nagyon tartós a meleg, többnyire az ÁNTSZ bezáratja, de legalábbis ott a figyelmeztetés. Jó néhány éve már, hogy ismerősünk belelépett egy döglött törpeharcsa szúrós tüskéjébe. (A haltelepítések miatt az őshonos halfajták védelme külön elhanyagolt kérdés.)

Nagyobb tavak is vannak az országban. És ne csak a Balatonra gondoljunk. A Tisza-tónál (pl. Abádszalókon) ugyan megkérik a turistától a a belépő árát (ott lakóknak olcsóbb!), de 6 óra után a strand már ott is mindenkinek ingyenes. Aki tehát nem strandolni akar, hanem úszni, annak szintén érdemes odamenni.

Abádszalók

Abádszalók – ez meg este 6 után ingyenes

Veresegyházon rákérdeztünk erre a lehetőségre. Mármint a 6 óra utáni lehetőségekre. Nincs ilyen. A kedves pénztárosnő azzal érvelt, hogy 450 Ft annyira, de annyira kevés. Valóban nem sok, egy sör ára.

De mi országjárók azért vagyunk, hogy elmondjuk a lehetőséget a veresieknek, akik érveikben gyakran csak Pásztor Béla szavait ismétlik. Van más megoldás is. A provincializmusból ki kell olykor lépni. Veresnek több kis hangulatos egymásba fűződő tava van, de igen rosszul kihasználva. S bár a környékét rendszeresen gondozzák, tisztán tartják, magára a vízminőségre – mivel az kevésbé látható – kevéssé vigyáznak az illetékesek. (Pedig az őslakos veresieknek – s ezt saját kutatásból tudjuk – a tavaik vízminősége a legfontosabb. Ez megelőzi még az utak állapotát, az oktatást, a kulturált piacot, a múzeumok létrehozását, a macikat, egyszóval mindent.)

Ennek ellenére a Pamut tónál például az elkerített természetvédelmi részt mára felszámolták, pedig azt a Tavirózsa Egyesület nagy műgonddal hozta létre. Sokszor buta mód vágják a nádat, amely a fő tisztítóberendezése a tőrendszernek. A szennyvíztározó olykor-olykor még mindig veszélyezteti az egész tórendszert, hiszen akadnak túlfolyások, igaz jóval kevesebb, mint az új tározó üzembe helyezése előtt. (Akkor ugyanis katasztrofális volt a helyzet. Esténként beterítette a bűz a várost.)

De nincsenek elosztva igazságosan a tavak sportolók, horgászok, kutyások, úszni és strandolni szeretők közt. Nem lehet csónakázni sem. Mindezek pedig nem kívánnának semmivel sem több pénzt, csak azt, hogy ne mindent a horgászok vigyenek. (Idősávok meghatározása, tavak megosztása stb. Több megoldás is található volna.)

Ezzel szemben a lakosok néha kénytelenek küzdeni az önkormányzattal (ld. Pamut tó körüli fák kivágását, melyet sikerült leállítani. Ha arra sétál, és néhány fán látja még krétával a számokat, nos, azokat az önkormányzattal szemben megmentettünk. Bővebben erről ld. itt.)