Visszatérítések kinyomozása

Akad képviselő, aki 4 perces beszédért repül a világban a közösség pénzén, más meg csomó pénzt térít vissza. Van ahol ezeket az adatokat ömlesztve rakják fel a világhálóra, de nincs újságíró, aki ne fulladna bele. Viszont mindenkit érdekelhet, hogy a saját képviselője mit hogyan csinál. Ez persze nem nálunk van, hanem Angliában. Csak ott fordulhat elő, hogy maguk felé hajlik a képviselők keze, meg az is, hogy legalább fenn van a neten.

Ám az ötlet ez után jött. Sok pasi éjjel-nappal játszik a számítógépen. Sikerült egy olyan játékot készíteni, ami ezúttal nem virtuális, hanem a valóságra épít. Jól jártak a játszani szeretők, és jól a társadalom is. 170 ezer dokumentumot nyálaztak át teljes alapossággal három nap alatt, és így derültek ki a turpisságok. Állítólag szabályozási változtatásokat idézett elő, és nem a tényfeltárókat büntették meg. (Ld. Mo Parlamentjéből hogyan szorítják ki az újságírókat.) Parlamenti képviselők mondtak le, nyomozások indultak.

Játékfejlesztés, közélet, demokrácia.

Forrás: http://www.niemanlab.org/2009/06/four-crowdsourcing-lessons-from-the-guardians-spectacular-expenses-scandal-experiment/

Zimbardo: Nincs kapcsolat, Libri, 2016. 386.o