Takács György Quality Inspector a Veresegyháziak Veresegyházról csoport új adminja

Tevékenységét azzal kezdte, hogy kizárt a csoportjukból. Megkérdeztem magánlevélben az okát, s azt a választ kaptam, hogy mert nem reagáltam. Mire is? – Egy pengeváltásra, mely az ÉVE facebookján zajlott – ahol én volnék a csoport alapító. Két felnőtt ember közt nem csaptam szét (Bódis János és Nyíri Miklós közt), ezzel szemben Takács azt sem hagyja, hogy én válaszoljak az ő felületén az engem ért kritikákra. Kizárásomra talált egy átlátszó ürügyet. Felmerül a kérdés, hogy mi lehet az igazi ok?

Mivel Veresegyházról csoport zárt, csak az láthat bele az ott folyó beszélgetésekbe, aki tagja. Értelemszerűen, innentől kezdve a hátam mögött történik minden.  S hogy folyamatosan hamis tényeket állítanak rólam, az már többször kiderült. Ld. itt.

Korábban egy Londonba kivándorolt volt Veresi képviselőnő, Szabó Edina volt ott az admin. Egy beszélgetésben javaslatomra visszategeződtünk, amit hálásan fogadott, majd ezt a beszélgetésrészt Edina törölte. Nála is rákérdeztem miért. Nem válaszolt, de ő legalább csak beírásaimat, reflexióimat törölte. Olybá tűnt nekem már akkor is, mintha ebben a csoportban komoly veszélynek volna kitéve aki rólam pozitívan nyilvánul meg, még csak egy barátságos „köszönöm, hogy emlékszel, hogy tegeződtünk” erejéig is.

Több téves információ jelent meg a Veresegyháziak Veresegyházról csoportban az ÉVE 2007-es megalakulásának történetéről, és BD ellenes küzdelméről. Minden BD-vel kapcsolatos válaszom szisztematikus törlésre került, néhány más témában lévőt hagytak csak meg. Jelzem nem voltam túl aktív, volt, hogy hónapokig bele se néztem az ott zajló diskurzusokba. Tudomásomra jutott viszont, hogy máskor, más témában, mással is így járnak el. Vagyis nem a stílust moderálták, hanem a tartalmat, s minden olyan tartalmat, ami számukra nem volt tetsző.

Az, hogy iparvárossá váljon-e Veresegyház, vagy sem, az például politikai kérdés, pláne miután a városvezetés határozottan az iparvárossá tevés mellett állt és áll ki. (Szabó Edina is erre szavazott.) Bárki, aki az ellenkezőjét akarja már belesodródik abba, hogy más politikát és más politikusokat szeretne. A Veresegyháziak Veresegyházról csoport adminjai tehát politizálnak, amikor ezt a kérdést kiszorítják, az ebben leghatározottabb véleményük mellett kiállókat, azaz az ÉVÉ-t diszkvalifikálják.

Szabó Edina átadta az admin feladatokat Takács Györgynek. Szabó Edina lelki „összeomlását” és háttérbe húzódását a csoportjukban valaki tévesen nekem tulajdonította, noha nem én folytattam párbeszédet az oldalukon a volt képviselő asszony magánéletéről. Engem nem érdekel Szabó Edina magánélete. De ezt se tudnám ott tisztázni. Erre sem kapok lehetőséget.

A sajtótörvények szerint az érintettnek jogában áll azon a felületen helyesbítést kérni és aztán kapni, ahol őt sérelem érte. Nem vélemények esetén. Tehát, ha engem fröccshuszárnak neveznének – jelzem ennél sokkal obszcénebb jelzőt is kaptam ott Seress Zoltántól, akinek régóta az a baja velem, hogy szerintem szóba kell állni a Jobbikkal -, az egy vélemény. Trágárkodhatnak velem – mint ahogy az előbb említett volt SZDSZ-es úr tette – azzal nincs mit kezdenem. Ilyesmivel kapcsolatban nem kérhetek helyesbítést – bár tiszteletet igen az érintettől -, ha viszont azt állítják, hogy én beszélgettem Szabó Edinával, aki miattam omlott össze, vagy hogy az ÉVE pénzt fogadott el pártoktól a BD-ellenes kampányában, akkor ezek hamis tényállítások, melyeknek meg kell adni a helyesbítési lehetőségét. S nem csak mert hamisak, hanem mert alkalmasak arra, hogy rossz színben tüntessenek fel. Moldvay rendszeresen ezeket a hamis tényeket írta meg, és még azt sem tudta, hogy a gyárat közvetlen a Garabonciás utca mellé akarták rakni, és e tekintetben is téves információkat terjesztett.

Ha csak valaki jelzőket használ a másikról, az magát is minősítheti a többiek előtt, de ha hazudozik róla, az már „hamis fényben feltüntetés” vagy ahogy a köznyelv mondja pletyka szintű rágalmazás. Rólam, és az ÉVÉ-ről folyamatosan téves tényállítások, hazugságok jelentek és jelennek meg. Ehhez partner Takács György, amikor kizár. Hogy fog ő megvédeni engem? Ki tudná jobban megvédeni magát, mint én saját magam? Miért nem kapok erre lehetőséget?

Csak hogy egy facebook csoport egy civil közösség, nem sajtótermék, rá nem vonatkoznak sem a médiaetikai, sem a médiajogi szabályok. A fenti problémában, ha a Veresegyháziak Veresegyházról egy újság volna, minden bíróság nekem adna igazat. Viszont sok elektronikus lapnak nincs akkora olvasottsága, mint e csoportnak, itt már majdnem 4000 olvasó van. Vagyis a hamis tényállítások engedésével, a védekezésem lehetetlenné tevésével Takács György sokkal nagyobb erkölcsi vétséget követ el, mintha egy 1000 példányos sajtótermék szerkesztője volna. Valójában ahogy nő egy facebook csoport létszáma, úgy nő a felelőssége is. Nem hiszem, hogy Takács Györgynek volna ezzel kapcsolatos tudása, míg én egyetemen újságírókat tanítok sajtóetikára és jogra.

A Veresegyháziak Veresegyházról csoportba felvételt kapott Gábor Csaba is, akinek finoman szólva is felháborító üzleti kapcsolatai vannak a település vezetésével. Sorozatban mennek tönkre a cégei, ilyenformán az építkezések után se garanciát nem kell teljesítenie, sem adótartozását kiegyenlítenie, viszont rögtön alapít egy új céget, tehát a cégek bedöntései voltaképp csalások. Bármekkora tartozással is rendelkezik a város felé, mindig újra szerződik vele a város, mondván, hogy őt ismerjük, mondván, hogy épp akkor fogja visszafizetni a tartozását, ha új projektet indíthat. A játszma nagyon átlátszó.

Az ÉVE facebook csoportjára is fel kívánt jelentkezni Gábor Csaba, de nem vettük fel. Ő tényleg szalonképtelen. Annyira pofátlan már, hogy helyi gyermeknapot meg sporteseményeket szponzorál, amit pedig a városi lapban köszönnek meg neki. https://elniveresen.hu/gyemeknap-koszonni-gabor-csabanak/ Takács György nem volna szalonképtelen. Ha ő be kívánna lépni az ÉVE facebook csoportjába megteheti. Minden tisztességes állampolgárt szívesen látunk. De annyit szabadjon megjegyezni, hogy Takács György mint admin aligha lehet finnyás, ha Gábor Csabát befogadja. Takács Györgynek tudnia kell, ha Gábor Csaba a csoportja tagja, akkor legitimálja amit egyébként csinál. Takács Györgynek tudnia kell(ene), hogy egy state capture állapot kialakításában partner. Egy bizonyos pont után a civil hallgatás is közszereplés, cselekvés.

Miért zár ki engem Takács és miért nem Gábort? Kizárásomnak igazából még csak stílusbeli oka sem lehet, mert én sosem személyeskedem a személyeskedés öröméért. Elárulom, a lépésének egyetlen oka van: politikai. Gábor Csaba összefonódott Pásztor Bélával, én meg nem. Vele érdemes jóban lenni, velem meg kockázatos. (Bár egy interjúban Pásztor határozottan elhárította, hogy ő Gábor barátja volna, vagy hogy felelős volna bármilyen tettéért. Úgy hogy még Pásztornak is kínos Gábor, ami azonban nem oka annak, hogy ne őt javasolja nyertesnek a legutóbbi közbeszerzésen is.  Ld erről a testületi felvételeinket: https://elniveresen.hu/testuleti-2016-marc-24/)

Az említett csoport vezetői burkoltan Pásztor Béla érdekeit szolgálják anélkül, hogy e csoporttagok tudnának róla. A mi csoportunk ezzel szemben vállaltan ellenzéki, és ellenőrző szerepet lát el. Nem pártpolitikai értelemben ellenzéki, hanem helyi hatalmi viszonyok közti.  A Veresegyháziak Veresegyházról csoport vezetői pont úgy viselkednek mint Kádár idejében a média: kicsit szelepként kiengedik a gőzt, de nagyon igyekeznek a helyi státus quo fenntartására. Takargatják a valódi bűnöket, a valódi helyi demokratikus ellenzéket mószerolják, hamis tényeket terjesztenek róluk, igyekeznek elhallgattatni, kizárni etc.

Takács György vajon tudja-e, hogy egy politikai küldetést teljesít? Az a véleményünk, hogy vagy annyira buta, hogy ezt nem veszi észre, és eszköz mások kezében, vagy maga is tagja ennek az érdekhálózatnak.

 

Az ÉVÉ-vel és személyemmel kapcsolatos Veresegyháziak Veresegyházért csoportban elhangzott problémákról bővebben ld. itt.