A Veresegyházon osztott tűzifa-sztori

Az esetleg egészségre káros faanyag lakosságnak ajándékozása motivált és motivál minket amikor ezt a témát elkezdtük, de közben akaratlanul is beleütköztünk a sztoriba. Némi zavart éreztünk a gépezetben, ami viszont nem a környezetvédelem terén jelentkezett, hanem a tűzifaosztás mikéntje terén. Mintha e téren mindenki mosná a kezét.

De mielőtt leírnánk itt mi a helyzet, pár szó még a lényegről. Máig nem kaptuk meg a minket érdeklő kérdésekre a választ. A GE által átadott és égetésre alkalmas csomagolóanyagról a GE-nek kell kiadnia egy igazolást, de ennek semmilyen nyoma sincs, bár jogszabályi kötelezettség volna. Az önkormányzattól nem kapunk GE kontaktot se, mert az önkormányzat alighanem fedezni akarja a számára legfontosabb partnert. (Mindazonáltal helyes az volna, ha az önkormányzat és a civilek ebben partnerek tudnának lenni, hiszen közös érdek, hogy tudjuk, a GE melyik csomagolóanyaga kiadható a lakosoknak, és melyik van átitatva valamilyen mérgező anyaggal.)

És akkor most jöjjön a sztori része. Az alpolgármestertől (Cserháti Ferenctől) megkérdeztük azt is, hogy mi a mechanizmusa a faosztásnak. Ha már nem tud válaszolni arra az egyszerű kérdésre, hogy van e a GE-től papírja, arra biztos, hogy a lakossági tűzifa kérelmet kik milyen szempontok alapján döntik el. Nem mondanánk, hogy minket segítő tárgyszerű választ kaptunk, de orientációt igen. Nézzük meg a rendeletet – válaszolt. Most szeretnénk üzenni Cserháti úrnak, hogy teljesen fölösleges álhivatalos leveleket írnia nekünk. Vagy érdemben segít, és elküldi a rendeletet magát, ahogy azt például a jegyző teszi, vagy tényleg kutakodunk mi.

Megkerestük a rendeletet. S bár az mindenféle korlátokat nevez meg, hogy miután beadtuk a kérvényt mikor lehetünk jogosultak, rászorulók stb., azért volt itt valami nagyon nem rendjén való. Az olyan szabályok rendben, hogy ha pl. 80 évesek vagyunk, és csak egy ember él még a háztartásunkban, akkor más feltétel nincs is, aztán vannak kereseti feltételek, lakás feltételek (mert pl. ahol nincs rendes kémény meg kályha, oda nem szabad adni.) Ezek a technikai meg szociális feltételek mind szépek, valószínűleg a testület közös bölcsessége alkotta. Az alábbiakban kettő ilyen szabályt emelünk ki a rendeletből, az első teljesen OK, a második nem:

  • Az ellátásra jogosult kérelmező egy fűtési idényben egy alkalommal, csak egyfajta tüzelőfa juttatásban részesülhet, ide értve a városban a harmadik lehetőség igénybevételét is, a GE által biztosított faanyagot.
  • A tüzelőfa juttatással kapcsolatos hatáskört a képviselő-testület a polgármesterre ruházza /…/

2012 óta rendelkezik úgy az önkormányzat, hogy semmiféle bizottságra nincs szükség a kérelmek elbírálásában. Lelki szemeink előtt látjuk, ahogy a polgármester egyedül leül és átnyálazza a beadványokat, nem kell neki segítség, maga is részletesen el tudja olvasni az összes adatot, meg tán ismeri is személyesen a kérelmezőket.

Korrupciókockázati tényező az, ha valaki kezében ilyen döntési jogkör összpontosul. Igen könnyen ki lehet deríteni, hogy a gyanúnk megalapozott-e. Egyszerűen meg kell nézni kik kapnak tűzifát, és az megfelel-e az önkormányzat maga által hozott szabályainak.

Megnyugtatjuk a lakosságot, nem tervezünk ilyen nyomozást, nincsenek meg hozzá az eszközeink. Ezért nem állítunk többet, mint hogy soha, sehol nem szabad egyetlen település önkormányzatában sem ilyen jellegű jogosítványokat egy kézbe adni, mert ezek korrupciókockázatot növelnek. A kockázatnövelés felelőse a képviselő-testület. Nem Pásztor Béla érdekel minket, hogy kinek ad tűzifát és milyen szempontok szerint, még kevésbé. A testület igyekezzen normális szabályokat alkotni, ezt kérjük tőlük. Pl. a fentit is azonnal módosítsák, nyújtson be bármelyikük ezzel kapcsolatos javaslatot.

Ez a történet csak pitiáner dolgokról szólt, egy kis ingyenfáról. Az igazi kérdés viszont az, hogy tudjuk-e mit égetünk, mit égetnek a szomszédaink? Azt ugyanis a dioxinokkal együtt mindannyian szívhatjuk.

Olyan ez, mint a cigizés: te cigizel, de én kapok tüdőrákot. Hogy ne így legyen kell – még egyszer mondjuk – összefognia helyi civileknek és az önkormányzatnak, hogy a GE az általa ajándékba adott faanyagról – melyért hálásak vagyunk bárki is tüzelheti el – adja ki a megfelelő bizonyítványt is.