Minden templom akkor ér valamit, ha azt a közösség építi – Páty

Egy jó közösség akkor formálódik, kovácsolódik, ha egy nehéz feladatot vagy feladatokat, közös erővel, közös gondolkodással old meg. A közösség ereje éppen abban rejlik, hogy a közösségi húzóerő és megmutatni akarás az egyes személyekből a bennük lévő potenciál sokszorosát hozza ki. Egy „csak úgy” az ölébe hullott, esetleg még rá is erőszakolt dolog, még soha nem kovácsolt igazi közösséget. Lássunk hát egy csodálatos példát :

Páty növekvő lélekszáma, azon belül a katolikus hívek számának növekedése azt eredményezte, hogy az eredetileg református községet ma már nagyszámban katolikusok is lakják. Az építkezés gondolatának megszületésekor a település kevesebb mint 4000 lakosú volt. Ma több, mint 6500 fő, ami előreláthatólag 10.000 főig fog bővülni az elkövetkező 10 évben. A növekvő közösség kinőtte a hajdani katolikus iskola tornaterméből átalakított, ma templomként használt épületet. Ezért 1997-ben a közösség úgy döntött, hogy elindul a templomépítés rögös útján, miközben a lelki közösséget is építeni kívánja.

Várható költségek 2009-ben:

A tető befejezését követően a leendő templomtorony és alatta a pince vasbeton szerkezetének elkészülte után 2009-ben 120 millió forintra lesz szükség.

A Pátyi Egyházközség a várható költségek és az előre látható források (utóbbi jelenleg 40 millió forint) közötti különbségre, vagyis nyolcvanmillió forintra pályázott a Székesfehérvári Egyházmegyei Hivatalnál.
Az Egyházmegyei Vagyonkezelőtől származó információk szerint ők a tavalyi 10 millió forintos támogatás után idén is csak 10 millió forinttal kívánnak (tudnak) hozzájárulni az új pátyi templom építéséhez.

A pátyi egyházközség időközben – az egyházmegyei vagyonkezelő utasítására – valamennyi mobilizálható vagyontárgyát a jógazda szemével pénzzé tette és fáradtságos munkával az eddigi 231 milliós költségből közel 40 milliós adományt szedett össze a világban. Ebben nincs benne azoknak az embereknek a munkaideje és felmerült költségei, akik naponta foglalkoznak az építkezéssel. Ez is több, mint 10 milliós tétel.

2013.október 24. Ünnepi szentmisén áldották meg az új pátyi templom oltárát és tabernákulumát.

Spányi Antal püspök a liturgia elején megáldotta az oltárt és a tabernákulumot. A templom felszentelésére csak az építési munkálatok végeztével kerül sor.

Homíliájában a főpásztor szólt a templomépítőkhöz, további kitartásra buzdított, hiszen a közösséget nemcsak felépíteni kell, de össze is kell tudni tartani. Ez sokszor nehezebb feladat – hangsúlyozta.

A cikk apropóját az adta, hogy Veresegyházon a katolikus közösség ölébe hullik egy másfél milliárd forintos költségű templom. Ennek építésében mind a helyi vallási közösség, mind az állam, mind pedig az Egyház támogatása elenyésző, vagy épp nulla. Kérdezhetik, hogy akkor miből is valósul meg? – Az önkormányzat kölcsönfelvételéből, a település eladósításából. Szeretnénk gondolkodni azon, miként lehetne ezt meghálálni, vagy ha eleve helytelennek tartható az a fajta potyautasság, amivel az ajándékot elfogadók állnak a kérdéshez jóvátenni, felnőttként kezelni.

Olvasnivalók:

http://www.budakesziiranytu.hu/index.php?print=1&cikk=8177
http://www.zsambekimedence.hu/penzszukeben_a_patyi_templome…
http://www.ude.hu/