Köszönet az Ignite rajongóknak

300-nál több ember írta alá a nevét, hogy fejezzék be Veresegyházon az idős fák fölösleges kivágását, és térjenek át a szakszerű ápolásra. 95 575 Ft-tal járultak hozzá ehhez a küzdelmünkhöz, és ami legfontosabb, mindannyian örökbe fogadtak egy-egy fát. Ezek a fák vagy a Találkozók útján vannak az Öreg tónál, és felháborító a szakszerűtlen kezelésük, kivágásuk. Csak egy töredékét fotóztuk le a veszélyben lévő fáknak, összesen 12-őt választottunk ki véletlenszerűen, de a Pamut tónál közvetlen a tóparti fákat eredetileg mind ki akarta vágatni az önkormányzat. A leállás a lakossági ellenállásnak volt köszönhető.

A koncerten a helyzet ismertetését ld. itt: https://www.facebook.com/gyula.scholtz/videos/o.1017083955009378/1201827133194787/?type=2&theater

ignite_k2016_03

A gyűjtést az Ignite együttes kezdeményezte, és az örökbefogadási akció a koncert végén történt. 300 forintot és egy aláírást kértünk. Cserébe mindenki megkapta a gps kordinátákat az örökbe fogadott fájának, és a neten nyomon követheti a fa további sorsát, azaz látni fogja mi történik velük a későbbiekben. Az Élni Veresegyházon Egyesület a gyűjtött pénz felét továbbutalja a Tavirózsa Egyesületnek, mely természetvédelmi egyesület már korábban is sokat tett a koncerten bemutatott fákért. Ld. erről bővebben itt.

A koncerten két dolog maradt nyitva, de legalábbis úgy éreztem, hogy nem sikerült részletes választ adnom, noha beszéltem róluk a színpadon. Az egyik, hogy az együttes frontemberének honnan származik a küldetése, hogy egész Magyarországon a fák védelme legyen talán a legfontosabb számára. A titok nyitja épp a veresegyházi fák kezelése. Mivel felmenői Veresegyházról származnak, és ő is ezt a falut tartja kiindulópontjának, szeretné, hogy a természetvédelem itt is elfogadható szintűvé válna. A másik, ami választ kíván, hogy ugyan mi az oka ennek az értelmetlen vandalizmusnak, ami itt a veresegyházi fákkal történt? A válasz erre az, hogy az idős fák kivágása olcsóbb, mint az ápolásuk. A törvényben előírt kötelezettség, hogy egy fa helyett hány csemetét kell ültetni, messze nem kerül annyiba, mint az idős fa esetleges megmentése, gondozása. A kivágott öreg fák eltüzelési hasznosításáról már nem is beszélve.

Sajnos Veresegyházon véletlenül még olyan fákat is kivágtak, melyek nem csak esztétikailag okoztak örömet az embereknek, és voltak szép helyen, de utóbb kiderült, hogy véletlenül számozták be őket, és semmilyen betegségük se volt. A kivágási indok kommunikálása is szörnyű volt. Azzal kezdték, hogy a fő probléma, hogy egyes fák túl közel vannak a vízhez, és a levelük beleesik.

Ha nem jelenik meg közöttünk, magyarok közt egy határozott elvárás, akkor ott ahol nagyon szegény az önkormányzat, vagy ahol nagyon cinikus, nem fognak kellő figyelmet fordítani az idős fák gondozására. Hogy Veresegyház képviselő-testülete, mely ezeket a döntéseket meghozta melyik kategóriába tartozik, a szegénybe, vagy a cinikusba, az a támogatók számára mindegy. Ez már legyen a mi egyesületünk problémája.

Köszönjük az Ignite rajongóknak, hogy példát mutattak ebben az akcióban.

Az örökbe fogadott fák képei: https://elniveresen.hu/magunk-alatt-vagjuk-a-fat-fogadd-inkabb-orokbe-oket/