Országosan kellemetlen precedens, amit Pásztor Béla mondott, csinált

Pásztor Béla: „Tehát hiteleket vettünk, veszünk fel most is, jelenleg 2 és fél milliárd forint hitelünk van, ebből 1,6 milliárd az a banktól van, 1,1 milliárd pedig egy magán banktevékenységet folytató, folytatható intézménytől van. Ugyanis kértünk hitelt a kormánytól, nem kaptunk engedélyt, így hitelt nem tudtunk felvenni, folyószámlahitelt viszont vettünk föl, a folyószámlahitelt év végén visszafizetjük, ez csak banktechnikai módon, aztán megkapjuk újólag a folyószámlát, ugyanis vélem az okát, ha hitelt enged a kormány fölvenni, azzal növeljük az államadósság mértékét, mert az önkormányzati pénz beleszámít, ezt ugye nem csinálják, de ez a folyószámlahitel nem tartozik abba bele, tehát ezzel tudunk operálni. A bankok és a magánbankok nagyon szívesen adnak pénzt, az egyik, amikor banktól veszünk föl pénzt, az ugye közbeszerzés, nem tudom én…csomó eljárás, az egy hosszú folyamat, a magánbanktól pedig egy telefonra adnak 300-400 milliót.”

Szó szerint ez hangzott el polgármester úr szájából a december 16-i testületi ülésen.

Úgy gondolom, ez a pár mondat még azoknál is kiveri a biztosítékot, akik minimális pénzügyi ismeretekkel rendelkeznek, és eddig Pásztor Béla feltétlen hívei voltak.

Nos, nézzük akkor végig azokat a „tévedéseket”, amelyeket polgármester úr említ.

  1. 1,6 milliárd + 1,1 milliárd = 2,5 milliárd. Mi neki az a 200 millió különbség! Ennyi nagyvonalúság belefér, elvégre ennél nagyságrenddel nagyobb összegeket fordítottak Veresegyház fejlődése szempontjából teljesen felesleges kiadásokra: ld. bérlakások, tó-építés, gyógyfürdő-fejlesztés menedzselése, Erdőkertes település „megsegítése” stb.
  2. Nemrég nyilvánvalóvá vált, hogy Veresegyház nem is kért engedélyt hitelfelvételhez a kormánytól, így természetesen nem is kaphatott. Aki kért, egy település kivételével – igaz, ez éppen baloldali vezetésű – mind kapott. Tehát lett volna esély. De nem kért, ugyanakkor úton-útfélen azt hangoztatta, hogy kért, csak a kormány nem adott. Kibújt a szög a zsákból.
  3. A folyószámlahitel „visszafizetése banktechnikai módon” majd „újbóli felvétele” a törvényi szabályozás kijátszása. Vajon mit szól ehhez a bankfelügyelet? Mit szól hozzá az Állami Számvevőszék, amely a korábbiakban is szót emelt a Veresegyházon folytatólagosan elkövetett szabálytalan hitelezési gyakorlat ellen?
  4. „vélem az okát, ha hitelt enged a kormány fölvenni, azzal növeljük az államadósság mértékét, mert az önkormányzati pénz beleszámít”. Polgármester úrnak nem az államadósság miatt kellene aggódnia, hanem Veresegyház eladósodása miatt. Ha egyébként igaza volna, akkor a hitelt igénylő önkormányzatok nem kaptak volna engedélyt. De kaptak. Polgármester úr meg sem próbált hitelt igényelni, pedig ez a Stabilitási törvény szerint kötelező. Egyértelmű törvénysértés történt, reméljük, jegyző úr megteszi a szükséges jogi lépéseket a törvényesség helyreállítása érdekében.
  5. A bankok és magánbankok: nincs ilyen megkülönböztetés. Esetünkben a K&H Bank éppen olyan zártkörűen működő részvénytársaság, mint a polgármester által „magánbanknak” aposztrofált Travill Invest Zrt. Következésképpen nincs különbség a hitelező intézmény kiválasztási rendjében sem.A törvényes út betartása nem lehetőség, hanem követelmény kellene, hogy legyen. Szánalmas, hogy a képviselők nagy része – félve a polgármester haragjától – inkább hallgat, és aktívan részt vesz a törvénytelenségek megszavazására. De ne felejtsük el: őket éppúgy felelősség terheli a törvénytelen állapotokért, mint a polgármestert.
  6. Polgármester úr azt nagyvonalúan elfelejti megemlíteni, hogy míg a K&H Bank 4,4%-os éves kamatra ad kölcsönt, a Travill Invest Zrt. 10%-ra. Könnyen ki lehet számítani, hogy – ha egész évben fennállna a tartozás – az 1,6 milliárd Ft után a K&H-nak évi 70,4 millió forintot kellene fizetni, míg a Travill Invest 1,1 milliárdja után 110 milliót. Nemcsak törvénytelen tehát ez a hitelfelvétel, hanem meglehetősen drága is. Mégis valamiért ehhez ragaszkodik Pásztor Béla. Vajon miért?Miért jó az Pásztor Bélának, miért jó az a Veresegyháziaknak, hogy a törvényeket kijátszva egy bizonyos cégen keresztül minél jobban eladósítják a várost?Külön érdekesség, hogy egy magánszemély 100%-os tulajdonában levő Travill Invest Zrt. is nagyrészt K&H Bankból felvett hitelt adja tovább – nyilván nem kevés felárral – Veresegyháznak.

És ha egy kicsit játszunk a számokkal: ez azt jelenti, hogy két év alatt közel 0-ról 2,7 milliárdra feltornázott adósságállomány miatt minden egyes veresegyházi lakosra közel 160 ezer forint adósság jut.