Testületi – 2015. dec. 16 : Dr. Marik

A megemelkedett étkezési költségek szülőkre való továbbterhelésének megszavazása. Marik doktor egyetértett az előterjesztéssel. Nem populista módon érvel, nem baloldali módon – amely redisztributív megoldásokat keresne. Pásztor Béla erkölcsre hivatkozott, hogy hozzá kell járulnia mindenkinek a közösségi terhekhez.

Bár csak ne jutna ilyenkor az eszünkbe, hogy Gábor Csabát miért vonjuk ki a piaci verseny alól. Hogy az ő támogatása miért mehet, a szülőké meg miért nem.

Kontextusból kiragadva teljesen elfogadható, hogy aki rászorul, az jelezze, a többiek meg fizessék a megemelkedett és törvényileg kötelezővé tett jobb minőségű étkeztetés költségeit. De ugyan így az a baloldali érvelés is elfogadható volna, hogy a gyerekek étkeztetését biztosítsa az állam. Mindkettő teljesen rendben, mindkettő mögött lehet erkölcs.

Ami mögött nincs erkölcs az az, ami itt zajlik. Amikor tetszés szerint húzogatják elő a kalapból az érdekeknek megfelelő érveket. Az önkormányzat kapitalista módon járt most el, amikor a szülőket nem támogatta, de rögtön szocialistává válik, amikor az összefonódásokról van szó. Olyankor meg olyasmiket mond Pásztor, hogy a vállalkozó tovább tudjon működni, azért meg kell venni a házakat. Vagy hogy a szomszéd települést – ahol a fiam a polgármester – meg kell segíteni.

Ebben az érvforgatásban kell tisztességesnek maradnia minden képviselőnek.

Forrás: https://www.youtube.com/watch?v=75_k2s-iF7E&feature=youtu.be