Zsolt Péter elemez – A trollok harca avagy hogyan bánj te velük

„Köszönöm” Moldvay Miklósnak, az ő rágalmazása (Ld. itt.) volt az utolsó csepp, és ha emiatt bármi hasznos tanácsot meg tud tanulni az olvasó hogyan kerülje el a trollok harcát, illetve hogyan szerelje le, már megérte.

Valójában az történik, hogy a társadalom áll egy rendszerből, és áll egy életvilágból. Habermas, a világhírű szociológus azt állította, hogy az életvilágból merítjük az erőt, hogy a rendszereinket újraépítsük, vagyis például az otthonról hozott erkölcsi tartásunk, szorgalmunk tesz minket képessé arra, hogy tanuljunk, és aztán hivatásunk legyen. Ám a szociológus azért aggódott, hogy ez az életvilág folyamatosan hanyatlik, és aztán nem lesz ki fenntartsa a rendszert.

De mi történt valójában?

Valójában majdhogynem az ellenkezője. A rendszereink egyre kifinomultabbak. Pl egyre jobb autókat gyártunk. A technológiai dolgokat is egyre könnyebb javítani, és a gépeink is egyre okosabbak. Viszont az életvilág mintha ráömölne erre a fantasztikus ember alkotta civilizációnkra, és ezzel az életvilággal egyre több gond van.

Itt van példának okáért a véleményterror. Pillanatok alatt a neten elterjed valakiről, hogy amit mondott azt jelentette, hogy… (Most épp Kövér László és Ákos az énekes van soron.) A véleményáradat a közösségi médiában gyorsabban válik homogénné vagy épp ás árkokat. Nincsenek visszacsatolások, nincsenek konszenzusok, nincs vitakultúra, és rengeteg az elfogultság.

Mindez úgy vélem nem az emberek, hanem a közösségi média miatt van. Most tanuljuk, és nagyon nem tudunk vele még bánni. Ahogy ma már tudjuk, hogy a konnektorba nem szabad nyúlni, úgy lehet azt is megtanulja majd minden kisgyerek, hogyan kell a trollokat leszerelni.

Forrás: http://24.hu/poszt-itt/2015/12/17/tele-van-trollal-az-internet-igy-lehet-leszerelni-oket/