Szemétégetők

Ebben az anyagban megtalálható mindaz, amit egy kezdő kémikusnak ismernie kell, és mindaz, amit a civileknek, ha nem akarnak betegek lenni. Megtalálható miként kell megszerveződni, és nyomást gyakorolni a döntéshozatalra. (Remek forgatókönyv-leírás, hasonló dolgokat csináltunk mi is a BD-ellenes történetünkben.)

Nekünk a szakmai szöveg azon része tetszett a legjobban, ahol a határérték alatti kibocsátásról van szó.

1. Fél évente mérik ezen erőművek kibocsátását, előre bejelentve a látogatást. (Hát akkor nyilván olyan holmit tesznek be, ami nem mérgező, aztán még így is határérték fölé kerülnek.)

2. Vannak vegyületek amiket nem mérnek, következésképp azokról nem tudunk semmit.

3. Vannak vegyületek, amelyek 15 évvel ezelőtt még nem számítottak mérgezőnek. Feltételezzük lesznek olyanok, amik meg 15 év múlva már annak gondolunk, de ma még nem mérjük.

+1. A szálló porból a minél kisebb annál veszélyesebb állítás tudományosan elfogadott, mert a méreganyag könnyen kötődik a kis részecskéhez. Ehhez képest a hőerőművek egyik határértéke a maximálisan megengedhető szálló por. A szűrők a nagy részecskéket szűrik, ezért a mennyiségi határérték stimmel, miközben a kis részecskéknek kicsi a tömege.

Forrás: http://valaszuton.hu/_kiad/egetoskiadvany.pdf

Lásd még korábbi írásunkat arról, miként jutottak el a szemétégető elleni demonstrálók a teljes hulladékhasznosításig: https://elniveresen.hu/tag/usurbil/