Paks II. – brüsszeli kételyek, A nagy durranás elmarad?

Ha Paks 2 beruházás elmaradna, bármilyen okból, azt az ÉVE díjazná. Voltaképp a sokféle szimpatizánsban egy közös volt és van, hogy veszélyes beruházásoknak nincs értelme. Paks 2 pedig veszélyes, és ha volna mód a kiváltására azzal kéne foglalkozni. Márpedig volna mód.

Minden más kérdés csak ez után jön. Például az, hogy Brüsszel pályáztatást várna el, Budapest pedig azzal próbálkozik, hogy az ilyen nemzetközi szerződéseket nem kell pályáztatni. Ez a jogi vita nem kétséges milyen irányba dől el. Állítólag már el is dőlt. (Ld. a cikkajánlásunk alább.)

A pályáztatás korrupció kockázatot csökkent, a titkolózás kockázatot növel. Az oroszokkal való egyezség politikai (tudjuk miért) és gazdasági (milyenek a szerződések, mennyire megbízható a partner) rejt és sorolhatnánk.

Sok párhuzamot lehet felfedezni Pásztor Béla BD-s szerződési kísérlete, és a kormány Paks II. kísérlete közt. A legaggasztóbb, hogy a nagy pénzek forgása eleve és mindig a hatalom számára előnyös. Legyen az egy kis település, vagy egy ország kormánya.   Hasonló a titkolózás, a titkosítás bevezetése, még ha azok törvényellenesek is. A dolgok lényege az emberek háta mögött zajlik, nem átlátható a menedzselés. Mindkettőben lehet egy technológia imádati attitűd.

Ám egyre inkább úgy néz ki, hogy a nagy durranás elmarad. Köszönjük Eu, még akkor is, ha esetleg csak az a bajod az egésszel, hogy az oroszok építették volna, és nem a franciák vagy az amerikaiak. Nekünk jóval több bajunk van. A jövő energetikáját szeretnénk fejlődni látni, nem a múltét.

Forrás: http://www.portfolio.hu/vallalatok/energia/lazar_megerositette_brusszel_nekiment_paks_2-nek.222702.html