Testületi – 2015. október 8.

08h 00 pontos kezdés, egy hiányzó Szalontai Boldizsár képviselő.
Egyetlen előterjesztés, napirendi pont….14 millió Ft kamatmentes áthidaló hitel nyújtása Váckisújfalu településnek! Az eredeti előterjesztést kiegészítették azzal, hogy……”államháztartáson belül és visszatérítendő” 2015.dec.31.-ig nyújtott hitelről van szó. A pénzügyi bizottság 4 szavazatával javasolta, a testület egyhangúlag elfogadta az előterjesztést.

ÉVE megjegyzés: korábban már jeleztük az ÁSZ-nak, hogy Veresegyház kölcsönadásai problémásak. Az ÁSZ kérte Veresegyházt, hogy tartózkodjon az ilyen jellegű gyakorlattól!

2.  A továbbiakban Pásztor Béla beszámolt arról, hogy ő, Kosik József és a jegyző egy sofőrrel Németországba látogat egy baráti meghívásra. Ünnepre mennek….a volt Német polgármester nyugdíjba ment…..az új beavatására, valamint egy másik német várossal történő testvérvárosi kötelék megünneplésére. Pásztor Béla elmesélte, hogy ő is sokat tanult a németektől (pl. a rendezvényszervezés terén), de a németek is sokat tanultak tőle (pl. városfejlesztés terén). A német 100 ezres város, ahol a volt polgármester nem értett egyet a hitel fölvétel és eladósodás kérdésében és úgy ment nyugdíjba, hogy városát adósság nélkül hagyta az őt követőre!

2. Pásztor Béla megállapította, hogy  „városa” minden reggel „bedugul” és ez a munkába, iskolába menőknek „esetleg” gondot okozhat.  A megoldást az M3-ra történő rácsatlakozásban látja, amihez viszont állami segítségre lenne szükség. Patak utca, Hajó utca, Mogyoródi gázelosztó telep…..M3-as!

ÉVE megjegyzés ezt az ötletet, ígéretet már több mint 10 éve halljuk
3. Ma vagy holnap üzemelik be a Patak u.-i termál kút szivattyúját. Ezután fog kiderülni, hogy megfelelő mennyiségű és állandó-e a kút hozama. A héten Zalakaroson vett részt két önkormányzati vezető a termálkutakat érintő tanácskozáson. Nagyon sok a probléma, főleg a visszasajtolással, melyre törvény kötelez. Jövőre városunknak is kell fúratni egy második visszasajtoló kutat, mivel már most túllépjük a törvényben megengedett kivételi és visszasajtolási mennyiséget.

ÉVE megjegyzés: már megint hiányzik az előre gondolkodás 🙁

4. Az új katolikus templom alá 3000 (háromezer) urna helyet tervezett be Pásztor Béla. Megkérte a testület tagjait  érdeklődjenek mennyiért is lehetne már most akár elővételben eladni ezeket a temetkezési helyeket. Ő 3-4-5-600 ezer forint körül látja az árakat és kijelentette, hogy azok semmiképpen nem lehetnek olcsók. Ezek az árak a város költségvetésébe jönnének.

ÉVE megjegyzés: nem látjuk át a templom körüli tulajdonviszonyokat, ezért ezzel kapcsolatban kérdést intézünk a jegyzőhöz.

5. 980 millió forint TAO-s pénzt kért Pásztor Béla a GE-től. Ezt a pénzt aztán férőhelyes lelátókkal rendelkező sportcsarnokra szeretné költeni (városunk még 500 milliót hozzátenne). A csarnok a Mézesvölgyi iskola mellé, mögé kerülhetne. Ígéret van a pénzre, igaz csak 3 évre elosztva) a GE-től. Szó volt a fürdőkomplexumról, meg a kínaiakról is.

ÉVE megjegyzés: nem értjük, ha van forrás, és van lehetőség a sportcsarnok építésre, akkor annak megvitatása, a hely kiválasztása miért nem történik meg. Elvileg volna városépítészünk, bizottságunk, és lakosságunk is. Miért Pásztor Béla dönt ezekről egyedül? (A másik témához nevetségessége miatt nem fűzünk kommentet.)

6. Gimnázium…..tervezgeti, tervezgeti, mert sok a gyerek……tárgyalások folynak, hogy esetleg a katolikus egyház is vállalna részt egy katolikus gimnázium létrehozásában.

Képviselői kérdésre…….mi lesz a református iskola előtt megvásárolt „lebontott Leszák-ház” helyével…….válasz…..egyelőre parkoló, én már kipróbáltam, nagyon jó…….azután pedig a református egyház már gyűjti a pénzt, ugyanis ott lesz a kibővített iskola bejárata, aulája és annak háta mögött egy másik sportcsarnok épül …….ennél már majd mindenki, szemét lesütve, szánakozva tekintgetett körbe………..

Forrás: Tóth József facebook