Testületi 2015 július

Ritkán teszünk közzé pártok beszámolóit. Ez a példa jól is mutatja, hogy ha nincs rendes tömegkommnikáció, erre a magunk fajta civilek rákényszerülhetnek, ezzel akarva-akaratlanul egy pártot támogatnak. Kéne tehát valami nem helyi hatalomtól függő helyi médiafinanszírozás, mely minőségi tájékoztatást nyújthatna, vagy elveszítené a megbízást.

A nyári hónapokat köznyelven csak uborkaszezonnak hívják, mivel ilyen a bíróság felfüggeszti munkáját, így a parlamenti munka is szünetel. De ez nem vonatkozik településünkre, ahol az elmúlt hónapban (július) 4! képviselő testületi ülés is megtartásra került.

Jellemzően a részvétel nagyon csekély volt, hozzászólások vonatkozásában pedig még rosszabbul teljesített a testület…

Mi szokásunkhoz híven a város életét meghatározó, fontosabb döntésekről viszont ezen a fórum is beszámolunk:

1. Végre döntés született a tájház felújításáról. 4 éve folyamatosan harcolunk ezért a döntésért, ezért örülnünk kellene, hogy végre megvalósul. Mégsem felhőtlen a boldogság, mivel összegszerűségében megközelítőleg a duplájába kerül (ennyiből teljesen új házat lehetne építeni…), és felelősen gondolva a város katasztrofális anyagi helyzetére, még ez a „kisebb” beruházás sem engedhetnénk meg magunknak. Összegszerűen 46,5 millió Ft

2. Befejeződik a geotermikus kút kivitelezése, ami csővezetéket, és a gépészetet jelenti. Bekerülési költsége rendkívül magas, de ez a beruház pénzt termel, és rövid megtérülést eredményez. Két kivitelezés összesen: 255 millió Ft-ba kerül.

3. Városfejlesztésű ingatlant vásároltunk ERDŐKERTESEN! Igen jól olvasták. További magyarázatra az döntés nem szorul…

4. Hónap közepén bekövetkezett az, amit hónapról-hónapra előrejeleztünk. Elfogyott a város pénze. Azaz, ha helyesen akarunk fogalmazni elfogyott a város pénze, és 2,7 milliárd! Ft hitel is. Így újabb hitelt kellett felvenni, ami elegendő lesz arra, hogy szeptemberig a város fenntartása megoldható.

5. Zöld-Híd kft-nek biztosítottunk ingyenesen egy irodahelyiséget a városháza épületében, melyben ügyfélfogadási irodát nyitnak.

6. Ismét pályáztunk a közvilágítás korszerűsítésére, remélhetőleg most már sikerrel. Így a Ligetek, Csonkás, és a városközpont néhány lámpáján kívül az összes lecserélésre kerülne. 85%-os finanszírozású, bízunk benne, hogy most pozitívan bírálják el.

7. Visszavonásra került a Buda-Cash botrány károsultjainak megsegítésére hozott határozat. Már a támogatói döntés meghozatalakor is látható volt, hogy átgondolatlan, felesleges felajánlás volt a testület részéről, arról nem is beszélve, hogy még pénz sem volt rá.

8. Meglepetésként pedig ismét vásároltunk néhány lakást az új társasházban (véletlen pont azokat, amiket már nem tudtak értékesíteni). Ez a döntés most 80 millió Ft terhet jelent, ami szintén nem került betervezésre a már eredetileg is hiányos költségvetésbe.

Összességében elmondható, hogy a koncepciótlan fejlesztés, a mértéktelen költekezés nem torpant meg. Jelenlegi vállalásokat figyelembe véve év végére minimum 3 milliárdos adóssággal zárjuk az évet. Mivel egy éven belül összesen nincs ennyi nyeresége a városnak, ezért már most kijelenthető, hogy bekerültünk egy adósságspirálba, amiből a kiutat nem ez a városvezetés fogja megtalálni.

Forrás: Szalontai Boldizsár Jobbikos képviselő facebook oldala