Zsolt Péter elemez – A menekültügy kezelése

Azt hiszem akár évszázadokra is meghatározhatja Magyarország megítélését, most hogyan cselekszünk. Persze ha a kurdok legyőzik az Iszlám Államot, és a szír menekültáradat leáll, vagy másmilyen nem várt változás lép életbe, akkor az új népvándorlás nem lesz megrázó a Nyugat számára. Ellenkező esetben viszont bizony itt a történelem, s ez esetben igen is fontos, méghozzá nagyon fontos, hogy bölcsen tudjunk cselekedni.

Az itt olvasható írásom egyfajta bölcsességre sarkallná a döntéshozókat:

http://www.hir24.hu/poszt-itt-publi/2015/06/22/a-menekultugy-valaszut-ele-allitja-magyarorszagot/

S azt például tudják, hogy a szírek voltaképp minden civilizáció bölcsőjének területén élnek? Vagyis magukat egyáltalán nem műveletlen hordának tartják – mint ahogy a műveletlen átlag európai tekint rájuk -, sokkal inkább annak a föniciai ókori kultúrának a leszármazottainak, akik békés, kereskedelmi eszközökkel uralták a Földközi tenger térségét. Nem véletlenül állítják magukról, hogy ők akik az az írást is feltalálták át tudnak vágni egy szögesdrótot is, ha életük megmentéséhez erre van szükség. Ez persze már keserű irónia a részükről, de a büszkeségük jogos.

S íme egy menekülteket mutató térképgrafika: http://www.citylab.com/politics/2015/06/incredibly-detailed-map-europes-population-shifts/396497/?utm_source=atlanticFB