Képviselőválasztás – Veresegyház 2015 május

Az országos sajtó is kíváncsian figyelte, mennyire követhető nyomon Veresegyházon is az időközi választásokon mostanában megfigyelhető „rendszerváltó hangulat”.

A 3. számú körzetben (Széchenyi domb) lezajlott választás a tekintetben nem hozott meglepetést, hogy az ál-civil (erősen baloldali) Szolgálattal Veresegyházért Egyesület jelöltje, Varga Józsefné nyert fölényesen.

Több dolog azért elgondolkodtató.

Mindenekelőtt a választási részvétel. Az 1537 választásra jogosultból összesen 360-an járultak az urnákhoz, ami 23,4%-os részvételi arányt jelent. Tavaly októberben nagyjából ugyanennyi választópolgárból (1525) még közel kétszer ennyien, 711-en mentek el szavazni. Leszűrhetjük tehát, hogy – finoman fogalmazva – nem volt túl motivált a lakosság. Az érdektelenségnek és az eredmény kialakulásának több oka is lehet, próbáljuk meg ezeket számba venni:

  1. Gáncs Gábor, a Fidesz jelöltjének szarvashibája, ami meghiúsította az indulását az egyéni képviselői helyért. Igaz, ő már így is ott ül a Képviselőtestületben, de mellé esélyt sem adott, hogy a Fidesz listáról valaki – Tolnai Ildikó – bekerülhessen. Meglehetősen furcsa helyzetet teremtett volna egyébként, hogy a körzetben lakó indulóra szavazva egy körzeten kívüli pártpolitikust lehetett volna bejuttatni a Testületbe. Gáncs képviselő úr eddig is képviselhette a Széchenyi dombiak érdekeit.
  2. Varga Józsefné régóta a körzetben él, sokan ismerik, és baloldali kötődése miatt nem véletlen, hogy éppen ő lett felkérve a SZOVE színeiben történő indulásra. Programjából nem igazán lehet megtudni, hogy miért is lesz jó a Széchenyi-dombiaknak, ha ő lesz a képviselőjük, de a választás eredményei azt tükrözi, bőven elég az is, ha valakit Pásztor Béla támogat. Mert az mégsem valószínű, hogy a szórólapján említett 13 hektáros, vízi állatok és madarak védelmét szolgáló, jópár kilométerre fekvő Álom-hegyi tározó építésének feltétlen támogatása hozná lázba a Széchenyi-domb lakóit.

Mindezekből az tűnhet, hogy a polgármester újabb „szavazógépet” szerzett, ám reméljük, hogy a lelkiismeret, a képviselői eskü, a törvény tisztelete és a racionális gondolkodás felülkerekedik a „felsőbb elvárással” szemben. Így akár még pártpolitikától és egyéni érdekektől mentes képviselő is lehet belőle.

  1. Meglepő, de korántsem véletlen a függetlenként induló Mayer László jelölt jó szereplése. Veresegyházon kevés a fiatal, felsőfokú végzettségű, ambíciózus képviselő – még akkor is, ha külön-külön nézzük e tulajdonságokat -, így sokan szavaztak neki bizalmat, amihez bizonyára hozzájárult az is, hogy a legaktívabban kampányoló képviselőjelölt volt, sőt – abszolút szokatlan módon Veresegyházon! – kikérte a lakók véleményét is. Respect!
  2. 70 szavazatot kapott Birizdó János, a Jobbik jelöltje. Elmondható így, hogy a pártok által legsikeresebb jelöltet a Jobbik adta, de valószínűleg ők is érzik, hogy a részvételt és az eredményeket figyelembe véve ez mégsem olyan nagy siker. Különösen azért nem, mert Mayer László és a Jobbik jelöltje igencsak hasonló programmal indult. Ez rávilágít arra, milyen fontos lenne az összefogás az „ellenzéki” szereplők között, nem pedig egymás gyengítése.
  3. Kálló János, az ÉVÖGY jelöltje 56 szavazatot kapott (a választók meg egy hűtőmágnest), ami tisztességes eredmény, pedig az ÉVÖGY-nek még helyesírási hibától mentes szórólapokra sem futotta.

http://www.evogy.hu/index.php/78-evogy/105-valasztasi-plakat-kallo-janos.html

http://www.evogy.hu/index.php/78-evogy/103-valasztasi-ajanlo-2015-05-17.html

 

  1. Deák Imre, a DK jelöltje mindössze 7 szavazatot kapott. Ez a szereplés annak lehet köszönhető, hogy a baloldali szavazatokat elvitte a SZOVE, és talán annak is, hogy a gyalogjárdán és a vasárnapi nyitva tartás visszaállításán kívül azért más ötlettel is elő lehetett volna rukkolni.
  2. Horváth András Csaba, az MLP (Magyar Liberális Párt) jelöltje 2 szavazatot kapott. Tán egyvalaki még összekeverhette az MLP-t az LMP-vel… Szőke Imre (Munkáspárt) egy voksot kapott. E két jelölttől nem sikerült szórólapot sem beszerezni, talán másnak sem, így aztán ez lett az eredmény. Reméljük, ők legalább elmentek magukra szavazni.

 

És a nagy tanulság, ami az eredmény ellenére levonható: egyre több embernek nyílik ki a szeme, egyre többen veszik észre, mennyire semmibe veszi a SZOVE a szavazóit. Ez nemcsak abból tűnik ki, hogy a SZOVE képviselői mennyire passzívak a testületben (évekig meg sem szólalnak), mennyire nem képviselik a lakók érdekeit, hanem abból is, hogy a többség már elutasítja a felesleges – és a haveri kör támogatását segítő – beruházásokat. Mayer László és Birizdó János programjára többen szavaztak, mint a SZOVE jelöltjére. Most Varga Józsefnén a sor, hogy megmutassa, a SZOVÉ-ban tudják a választók érdekeit is képviselni, a forrásokat gazdaságosan, a törvényeket betartva felhasználni.