Veresegyház láncfűrésszel ünnepli a Madarak és Fák Napját!

2015. május 6-án Veresegyház Város jegyzője azonnali hatállyal elrendelte 14 db. zömében középkorú, 40 év körüli fűzfa és 1 db. fiatal nyárfa kivágását a Pamut-tó partján. A határozat szerint mindössze 2 db. fűzfa menekül meg a fűrészek elől. (Március végén már kivágtak 14 db. tóparti fát, melyekről előzetes szakmai felmérés sem készült.)
A jegyző tájékoztató levelében indokként életveszélyes helyzetre hivatkozott, holott a 2015. április 28-án kelt, önkormányzat által készíttetett Szakvélemény szerint egyedül a nyárfa jelent extrém kockázatot, az összes többi fa alacsony vagy mérsékelt kockázati besorolású. A Tavirózsa Egyesület véleménye szerint utóbbi besorolású fák többsége megmenthető lenne a száraz és sérült ágak levágásával, a rossz állapotú nyárfa kivágása ugyanakkor teljesen indokolt.
A döntés szakmai szempontból azért is kifogásolható, mert például a Szakvélemény szerint az egyik meghagyásra tervezett fűzfa ún. biztonsági faktora 136%-os, egy kivágásra tervezetté pedig 2126%-os. Tehát a 15-ször nagyobb biztonságú fát ki kell vágni, a másikat pedig nem.
A fentieken túl különösen aggályos, hogy fészkelési időben tervezik kivágni a fákat (ez csak a veszélyes nyárfa esetében indokolt).
A természetvédelmi törvény alapján a napokban – május 10-én – ünneplik a Madarak és Fák Napját, mely 1931 óta hagyomány hazánkban. Veresegyháznak van még mit tanulnia a természetvédelem terén…

Tatár Sándor
alelnök
Tavirózsa Egyesület
táj- és természetvédelmi szakértő