Népszavazás értelme: pl. Normafa, pl. Veresegyház

Normafa esetében a konfliktust a síparadicsom terve és környezetkárosító hatása okozta. Pokorni Zoltán népszavazást javasolt, aztán megkezdődtek az egyeztetések is – sose késő -, és mára zöldek-civilek-ellenzék-önkormányzat nagyjából ugyanazt akarja. Fejlesztést, rendbetételt, síparadicsomos beruházás nélkül.

A népszavazás és mondata (ld. itt.) voltaképp mára teljesen semmitmondó – akarják-e, hogy rendbe tegyék a környéket – értelmetlen, mert nyilván mindenki akarja, mégis megtartják.????

Veresegyházán a legutolsó népszavazás forgatókönyve néhány esetben mutat hasonlóságot. Egy felháborító, emberek háta mögött előkészített elképzelés indította el a lavinát, akárcsak Normafánál. Mi voltunk azok a civilek (ezért alakult az ÉVE), akik elkezdtünk szervezkedni, de a helyi zöldek is (Tavirózsa) keményen beléptek a jogi folyamatokba. A népszavazást még se mi indítottuk el, hanem az önkormányzat, akárcsak Normafa esetében, ahol Pokorni Zoltán így tudta a kedélyeket lenyugtatni.

Eddig hasonló a történet, de innentől fogva sok különbséget találunk. Pásztor Béla Veresegyház polgármestere ugyanis  hazudott a cég távlati fertőtlenítő eljárásával kapcsolatban (ez kb. olyan, mintha Pokorni megígérné, hogy nem lesz síparadicsom, csak szavazzanak igennel, aztán azt mondaná, de hát maguk akarták, hogy síparadicsom legyen.)

A második lépésben az önkormányzat kivette a kezdeményezést a kiírandó népszavazás mondata kapcsán. (A civileknek rengeteg aláírásokat kellett volna gyűjteni, a testületnek csak szavazni kellett egy ilyen szándékról. Ez is hasonló forgatókönyv szerint ment mindkét helyen.)

A harmadik lépésben Pásztor Béla átverte a testületet, mert nem a testület által megfogalmazott mondat került a papírra, hanem az általa megfogalmazott, melynek ravaszsága abban rejlett, hogy a település különböző lakóit tudta egymással szembeállítani. Ugyanis a szöveg nem azt kérdezte egyáltalán nem akarunk-e gyárat, csak azt, hogy a Csonkás területén nem akarunk-e.

Az akkori jegyző pedig, Lebek László – igaz, ezt már önszorgalomból tette – megfenyegette Zsolt Pétert (az alakuló egyesület vezetőjét), hogy utána tud nyúlni, és kellemetlenségeket tud neki okozni, mert igen jó ismerőse a főnöke. Később ez a jegyző városi kitüntetéseket kapott. (Ld. erről írásunkat itt.)

Ehhez képest Pokorni csak elhamarkodottan indította el a tervezést. A róluk szóló cikkben egy ellenzéki képviselő interjúját olvashatják. Számos fontos szempont elhangzik, mely egy népszavazásról szóló elemzésben a kritika tárgyát képezheti, de a romlottságnak és az erkölcstelenségnek a vádja nem. Ld. itt.

Grafikon forrása: 168 óra