Zsolt Péter elemez – Ne vigyük be a politikát az egyetemekbe

Az egyetemeken a pártpolitikai ifjúsági megjelenés külföldön is téma. Nálunk különösen érzékeny terület, hiszen rossz emlékeink vannak a KISZ-ről is, és a régebbi időkről is. Ráadásul akik ettől ma a közélet hazai aktivitását várják, alighanem tévednek.

Az ifjúság egyetemeken történő pártpolitikai rendezvényeinek támogatása harcos, ellenségeskedős, hangulatot eredményezne, és nem szolgálná az egyetem küldetését. Egy ilyen típusú ötletet mindig az adott társadalomhoz kell igazítani. Van ahol be kellett zárni az utóbbi időben az egyetemeket, mert annyira elfajultak a dolgok (Ld. Bangladesről a rémisztő sztorit itt.), másutt bár ott vannak a pártok is (Ld. pl Bostonban), nem az ő szervezeteik adják még se a diákvezetőket.

A két szélső érték közt vagyunk valahol mi (bár a görög gyakorlat se túl vonzó, hogy kövessük. Ld. itt.), ám hogy a közéleti aktivitás megszülessék, annak reményét nem a politika ifjúságba szivárgása hozza el, épp ellenkezőleg, az abból születik, amikor a diákok azt élik meg, hogy a politikai hatalom és szerveződések ellenében is tudnak közösségi fellépéssel eredményeket elérni. Ez is politika persze, de egész más, mint amit a pártok ifjúsági tagozatai képzelnek, és amiért lobbiznak.

Forrás: Hír24