28 darab nyárfa?

Ajánljuk cikkünkhöz Tatár Sándorral készült (Tavirózsa Egyesület) állásfoglalását. Ld. itt a you tube-on.

A Pamut tavat bérben kezelő egyesület elnökével folytatott beszélgetés, valamint a jegyző úrtól bekért papírok alapján az alábbi történetet tudtuk rekonstruálni, és egy ígéretet tudtunk megszerezni.

A dokumentumok alapján 28 db. nyárfa kivágása lett megrendelve. A fakivágásokat a horgászegyesület kérvényezte, betegségre, levélhullásra, valamint bedőlésre, sőt vágási korra hivatkozva. Nem volt lehetőség viszont más fafajták kivágásra jelölésére sem, így a fűzfákéra. Ezek ráadásul törvénytelen lépések, melyekről viszont nem a horgászegyesület tehet.

Az ő kérvényük is számos pontja vitatható.

1. ez nem erdőgazdaság, tehát a „kivágásra érett” nem értelmezhető egy esztétikai és tájvédelmi esetben.

2. A beteg embert is gyógyítani szoktak, nem azon nyomban kivégezni. Így van ez a fák esetében is. A kivágás a megmenthető fák esetében vandalizmus.

3. A levelek behullanak a vízbe és iszaposítanak szakszerűtlen és abszurd érvelés.

Kiss Gusztáv aMagyar Pamutipari Horgászegyesület vezetője azt nyilatkozta, hogy az ő horgászaikat is zavarta, hogy vasárnap kezdtek a favágásba. (Ez a legkevésbé érdekes.) Azt is mondta, hogy mennyit dolgoznak a tó környékének kulturálttá tevésében. Többek között épp ők ültették a most kivágandó fákat. (Annál inkább kéne aggódniuk amiatt ami most történik.) Ígéretet tett, hogy a polgármesternek felhívja a figyelmét, hogy a fakivágások törvénytelenül ne folyhassanak tovább,  azaz a fűzfák remélhetőleg megmenekülnek.

A képen látható kivágásra jelölt fűzfa például megmenekülhet, de csak azért, mert Önök kedves ott lakók, és a Tavirózsa Egyesület fellépett. Köszönjük nekik az összes veresegyházi lakos nevében.