„A Quaestor csődje után nem mehetünk tovább”

Ezzel zárja cikkét az alfahir.hu (Ld. itt.), mely cikk  előbányászta 2008-as írásainkat az ÉVE honlapjáról. Hogy miért is tette? – Nos azért, mert Rocskai János volt a Quaestor könyvvizsgálója is, meg Veresegyházé is, és még sok másé, amit az alfahír megpróbált feltárni.

rocskaiA fénykép forrását ld. itt,

melyet mindaddig itt tudunk tartani, míg esetleg Rocskai János fel nem szólít minket az eltávolításra.

De hogy miért érdekes és tanulságos a történet? Úgy véljük számtalan problémára felhívtuk a figyelmet, sőt – erről nem szól az írás, mert nem is tudhat róla – kérdésekkel bombáztuk az ÁSZ-t, és az egyes költségvetések elfogadásakor Rocskait is. – Mégis hogy képzeli? Miért támogatja? Miért nem indít eljárást az ÁSZ, ha a napnál is világosabb, hogy törvénytelenségek, meg lehetetlen költségvetések szegélyezik Veresegyház Pásztor Béla általi pénzügyi irányítását?

A válasz többnyire az volt – akár az ÁSZ-tól, akár a könyvvizsgálótól -, hogy nem feladatuk a bűnüldözői munka. Ők csak ajánlásokat tesznek, a képviselő testület pedig dönt, és viseli a a döntés politikai(?) jogi(?) felelősséget.

Mi azt gondoljuk, hogy nincs ez így jól. Mármint az, hogy néhány agyament foglyul ejti a várost, a hatóságok pedig, ahol elvileg levizsgázott pénzügyi szakemberek dolgoznak nem tesznek eleget feljelentési kötelezettségeiknek. Rocskai például mindig elérte valahogy, hogy a következő évben is ő legyen a könyvvizsgáló. Vagyis bár leírta a kockázati tényezőket, elmondta, hogy Veresegyház költségvetése idén is abszurd, ráadásul micsoda szellemes stílusban. Gyakran előszeretettel kérte mely mondatát ne vegyék jegyzőkönyvbe, hatalmas előadásokat tartott, de aztán mint Pilátus mosta kezeit, és mindig mindent támogatott.

S szerette ezt benne Pásztor Béla, mert kiszámítható volt, s mert ártalmatlan. Az ÁSZ pedig szintén sóhivatalként tette  nevetség tárgyává magát, vagy pontosabban hagyta, hogy Pásztor Béla a nevetség tárgyává tegye őket is, mert egyszerűen semmibe vette az ajánlásaikat.

asz

Mostanra viszont a napnál is világosabb, hogyha az állam megbízottai és pénzügyi ellenőrei megelégszenek a „tanácsadással”, s azt várják, hogy a feljelentéseket a civilek tegyék meg, akiket maximum ellátnak információkkal, ha nagyon muszáj, akkor ez a magatartás a végén a Quaestor csődjéhez vezet. Rocskai valószínűleg épp oly megbízható volt a Questornál is, mint Veresegyháznál. (Hogy a Questornál eltűnt milliárdokkal kapcsolatban a könyvvizsgálójukat is érdemes megkeresni, nos erre a következtetésre jutott néhány tényfeltáró médium.)

Valószínű a devizakatasztrófánk is a pénzügyi állami szerveink gyengeségéből származott, noha aligha fogják ezeket az állami szerveket felelősségre vonni. De legalább ne legyintsünk arra, ha a törvénytelenségeknek nincs komoly következménye.

Idéznénk Pásztor Béla polgármestert, aki szerint az embereket nem érdekli, hogy ő miként játszik a pénzzel, csak az, hogy mit tud felépíteni, és szerinte nem is kell hogy érdekelje őket.  Amiről mi beszélünk, az messze tovább lép ennél, mert mi azt látjuk igazoltnak, hogy ha netán mégis érdekli az embereket – pl. az ÉVÉ-t 2008-ban -, és megteszi a megfelelő lépéseket, feltárja Rocskai János néhány etikátlan, könyvvizsgálóhoz méltatlan megoldását, akkor annak nem volna szabad süket fülekre találnia az állami szerveknél, mert ha a közigazgatás nem hatékony, és magára hagyja az állampolgárt, akkor szép lassan eljutunk egy Questor-ügyhöz, vagy egy Buda-Cash-hez.

Engedtessék meg, hogy  6 évvel korábbi írásaink honlapunkról történő újságírói előbányászásának örvendjünk, mert ez azt igazolja a számunkra, hogy akkori írásaink bármikor feléledhetnek, hogy igazunk volt, hogy egy kisvárosi figyelmeztetés semmibe vételének lehetnek sokkal távlatibb következményei.