Szélturbina – Szada

A szadai ipari park benzinkútjának tetején furcsa szerkezetet láthatnak az arra járók.

Nálunk még szokatlan a látvány, Ausztriában azonban már több mint 400 hasonló működik, és számuk Magyarországon is növekszik, a lakosság, a vállalkozók, az önkormányzatok egyre inkább kezdik felismerni ennek előnyeit.

Úgynevezett mobil, függőleges tengelyű szélgenerátorról van szó (vagy egyszerűen csak mobil turbina), amellyel meglepően nagy mennyiségű áram termelhető, egy-egy közepes nagyságú berendezés kb. 4-5 háztartás éves fogyasztását is biztosítja.

A külsejével még meg kell barátkozni – bár remélhetőleg nemsokára ez is épp oly természetes lesz, mint egy napelem – amellyel egyébként kombinálható is -, de egyébként csak csupa jó mondható el róla. A mai bemutatón az érdeklődők személyesen is meggyőződhettek róla, hogy gyakorlatilag hangtalanul működik, a (magyar) gyártói-kereskedői kör pedig a további előnyökről is beszélt, többek között az ilyen jellegű beruházásokhoz képest rövid (8-10 éves) megtérülési időt.

A veresi önkormányzattól is vettek részt a bemutatón, remélhetőleg őket is meggyőzték a látottak-hallottak, és javasolják a városvezetésnek a telepítést. A Polgármesteri Hivatal, az oktatási-nevelési intézmények elektromos áram ellátását mindenesetre biztosíthatná ez a rendszer, ráadásul fejlesztené kisvárosunk lakosainak öko-tudatát, és persze hosszú távon komoly összegeket lehetne megspórolni alkalmazásával.

Véleményünk szerint inkább ilyen, mindenkit pozitívan érintő beruházásokra kellene fordítani az önkormányzat forrásait, nem átgondolatlan bérlakásépítésekre, szomszéd települések nagy összegű baráti támogatására vagy meghatározhatatlan célú tómeder ásásokra (hogy csak a legszembetűnőbbeket említsük).

Irodalom:

részletes információk Ld. itt.