2. esély

Nem Aczél Zoltán – Veresegyház futball, s korábbi NB I-es edzőről szól az írásunk. Neki nincs lelkiismeret furdalása, mert… Nem tudjuk miért nincs, talán csak pechesnek tartja magát, talán mert a történetben kishal szerepet játszott, és igazságtalannak ítéli meg, hogy pont ő akadt horogra, és nem a nagy halak, talán mert úgy gondolja ilyen a világ mindenütt, a bundák rendszeresek, ő nem rosszabb vagy jobb ebből a szempontból. Ilyeneket mond, tehát annyira nincs ezzel gondja, hogy inkább azon háborog, miért olyan nehezen kap egy második esélyt. Ld. itt.

Ám szerencséjére, mégiscsak kapott. Példakép persze ilyen felelősséghárító interjú után valóban ne legyen. „Látod fiam, te is ilyen nagy ember lehetsz, csak nyugodtan bundázzál”. Ez nem jó üzenet. A sport lényegét öli meg. Egészen másként ajánlanánk a szülőknek, ha felelősségvállalás, megbánás társulna egy szakmai tudással. (Utóbbi biztos megvan, ha a Haladás edzője is volt.)

A dolognak ezt a részét lezárnánk, van itt azonban egy sokkal lényegesebb szempont. A 2. esély problémája. Talán kevesen ismerik azt a történetet, melyben Pásztor Béla polgármester a régebbi, hosszú ideig jegyzősködő Lebek Lászlónak is „esélyt” adott. Ebből egy életen átívelő közös munkakapcsolat lett, mely aztán úgy zárult, hogy a jegyző beperelte a várost, a várost maga Pásztor Béla képviselte, aki peren kívüli megállapodást ajánlott, minek kapcsán aztán jelentős összegű pénzt kapott a jegyző, és így ment nyugdíjba. Sokak szerint ez színjáték volt, hogy a hűséges barátot hozzájuttathassa a polgármester egy kis pénzhez, ami biztos jól jön a nyugdíjas évekre. (A jegyző kitüntetést is átvett ezek után a várostól, melyről a beszámolónkat ld. itt., s ami a színjátékot valóban teljessé tette.)  A történet a 2. esély adással kezdődött. Az ÉVE azt kérdezi ilyenkor mindig, hogy a polgármester miért nem a saját pénzével játszik? Miért gondolja, hogy ezt megteheti a közösség pénzén?

A 2. esély az esélyt adó részéről egy hatalomtechnikai módszerré fejlődött. A recept így néz ki: ha bölcs ember vagy, keress megtévedt embereket, adj nekik második esélyt, és attól kezdve elveszítik szabadságukat, életük végéig lekötelezettjeid lesznek.

Autonóm emberekkel nem működik ez a típusú machiavellista módszer.

A kedves olvasó óvakodjon tehát azoktól a vezetőktől, akik álságos módon jótékonykodnak a 2. eséllyel, miközben saját hatalmukat kívánják szolgálni.