Testületi – 2014 december 30.

Részvétel (dr. Marik Györgyön kívül) teljes

Napirendi pontok száma: 2

Hozzászólás: 1 (Szalontai Boldizsár)

Szavazás: egy tartózkodás (Gáncs Gábor)

Pásztor Béla tájékoztatta a képviselőket, hogy bár számított rá, hogy a kormány 1 milliárd 200 millió forint kedvezményes kamatú állami hitelt ad majd, melynek segítségével a lejáró hiteleket ki tudnánk egyenlíteni, de ezt a kérést az állam visszadobta. A polgármester szereti kész tények elé állítani az államot (is), de ez most nem jött be. Bár jogosan nehezményezte, hogy pl.  Hódmezővásárhelyt és más, Fidesz-közeli városokat újfent kisegítette a kormány.

 Emlékeztetőül: 2014. februárjában mintegy 7 és fél milliárd forint adósságunkat vállalta át az állam.

Elképesztő, hogy ilyen rövid idő alatt bajba kerültünk megint. Gazdasági szempontból felelősség terheli a képviselőket. Politikailag felelős a polgármester, hiszen rosszul mérte fel az állami segítési hajlandóságot. (Amúgy nem nehéz kitalálni, hogy ha a Fidesz le akar számolni Pásztor Bélával, elég, ha hagyja saját kardjába dőlni, mert Pásztor Béla túlköltekezése rendszeres.)

A fenti helyzet rövid távon azt vonja maga után, hogy a város likvid hiteleit át kell vinni a jövő évre, majd azok visszafizetését rendkívül magas és előnytelen kamatú ismételt hitelfelvételből tudjuk csak fedezni. A pilótajáték addig tart, míg fizetésképtelenség miatt valamelyik ügyfél elindítja a csődeljárást. Ha nem kap több kölcsönt a város senkitől, és nem tudja kifizetni az alkalmazottait, szintén összedől a rendszer. Ilyenkor helyezi gyámság alá az állam a képviselő-testületet. (Mondhatnánk, hogy meg is érdemli, de ebben nem ez a lényeg, hanem, hogy sajnos hosszú időre minden beruházás leállítódik, míg a tartozások nincsenek kiegyenlítve, az ilyesmit pedig már megérzi az összes város pénzéből gazdálkodó, s maga a lakosság is.)

A helyi urak azonban most sem érzékelik a veszélyt, és megint valami csodában reménykednek. Nagyravágyó, pénz pazarló terveket készítenek (templom 800 millió, fürdő komplexum 3 és fél milliárd). És persze a mindennapok sem változnak, ünnepség, jutalom osztás, fehér asztal, dínom-dánom. Helyi urizálók ők, nem mások.

Forrás: Veresegyházon hallottam facebook – Tóth József