Veresegyház tervei 2015-től

 

Sokat nem árultak el mostani képviselőink milyen városfejlesztési víziójuk van, de nem is kényszerültek erre, mert nem volt verseny, nem írtak programot stb. A demokrácia, a képviselőjelöltek és lakosok közti párbeszéd itt is mélypontra került, mint úgy általában Magyarországon.

Írásos dokumentumot 2008-ból találtunk. A fenti kép még az IVS (Integrált Városfejlesztési Stratégia) anyagából származik. Ez is inkább csak a fióknak készült, mert az Eu-s pályázatok megkövetelték.

Ha az ottani koncepcióhoz tartanák magukat, akkor az 1-es terület a TERMÁL volna, a 2-es az IPAR, a 3-as a VÁROSKÖZPONT, a 4-es pedig a ZÖLDFOLYOSÓ.

Az egyesületünk elképzelése ezzel szemben az volt, hogy az 1-es és a 4-es vége (macik) közt jöjjön létre egy turizmus és rekreációs terület.

Amennyire pedig a valóságos történések mutatják az irányt, úgy tűnik, az 1-es befulladt, termálfejlesztés inkább a központra fókuszált (legalábbis ide készültek tervek), a 4-es mindaddig nem fog kibontakozni, míg a jelenlegi a polgármester, mert itt ősi személyes ellentétek vannak a tulajdonosokkal. A város érdeke tényleg az, hogy ebből egyszer egy ligetes park szülessék. A zöldfolyosó azonban potenciálisan addig is ott van. Befagyasztott állapotban, akár ha jégkorszakba került volna. A veresieknek azonban nagyon bele kéne vésni a tudatába, hogy a jégkorszak után ott mit szeretnének, másképp a jövő vezető politikusai elbaltázhatják.

Ami a 2-est illeti, az viszont alakul.

Az ezen területhez közel lakó beköltözők (Ligetek, és Csonkás) mindig nagy aggodalommal figyelik mi készül itt, mert nem azért költöztek a városba, hogy ipari környezetet kapjanak. Nem is számíthatnak a legkevesebb jóindulatra sem (a mostani képviselő-testület nem igazán fog semmilyen általuk megfogalmazott kérésért lobbizni) Annyi szerencséjük van most, hogy nem szennyező nehézipar kezd kibontakozni.