Gumigyár és atomerőmű

 

Megint épülne egy gumigyár (bocsánat a képért, a baloldali személy kicserélendő). A kormánybejelentés tegnap tarolt a médiumokban. Ld. itt. Viszont a fidesz.hu egyik oldalán még olvashatjuk a 2008-as esetet, mikor a párt összefogva helyi erőkkel a gyurcsányi terv ellen, mely szerette volna behozni ugyanezt az Apolló Tyres gumigyárat, felveszi a kesztyűt. A küzdelem sikeres volt, a gyár távozott.  Most viszont 29 milliárd Ft-al támogatja ugyanaz a párt a multit, ahelyett, hogy ebből a pénzből hozzáadott értékű magyar termékek előállítását segítené. (A gumigyárhoz segédmunkásokra, környezeti erőforrásokra, meg néhány kutyára van szükség, mely őrizni fogja.) Jogosan merül fel a kérdés, mi változott?

Hogy őszinték legyünk, a válasz minket nem is érdekel. A problémánk mindig u.az, csak hol kapunk mellé politikai támogatást egy épp népszerűségében felfelé tartó párttól, hol ilyen támogatásra nem számíthatunk.

A világgazdasági helyzet u.az. India, ahol a szegénység köztudott, tán már nem is olyan szegény. Magyarországon, ahol a természeti erőforrások még adottak, de az emberek már nem élnek olyan jól, mint az köztudott, gazdaságilag érdemes gumigyárat építeni. Ez az az erő, ami miatt a jelenség egyre jobban felüti a fejét, és minél gyengébbé válik a magyar gazdaság, (s minél erősebbé az indiai), annál inkább.

A problémák semmit sem változtak 2008 óta, csak ha megépül egy valami, és ez a kiszolgáltatottság. A terület hulladékkezelése nem lett jobb, a vízbázis nem lett gazdagabb, és az Apolló akkor is csúcstechnológiát hozott volna, és most is azt ígér.