Zsolt Péter elemez – Hajótöröttek a faroncsokon

Megtisztulás vagy betyárbecsület, másik véleményének elfogadása vagy kiközösítés, bili kiborítás vagy konfliktuskerülés, elvhűség vagy csoportlojalitás, titoktartás vagy fecsegés? Mikor mondjuk már ki, hogy a király meztelen? Stb.

Ezek a fogalmak, kérdések nem véletlen kavarodnak manapság, és kerülnek középpontba. Nem csak a fogalmak, hanem az élethelyzetek is kicsit ezek körül keringenek. S mindez csak azért, mert a közélet értékei nem világosak, a politikai pártok identitása szétesőben, a korábban összetartozó csoportok véleményvezérei a közösségi oldalakon egymást közösítik ki. A két nagy tábor vitakultúrájának elmérgesedése áttevődött a baloldalra magára, és csak idő kérdése mikor ugranak egymás torkának hasonlóképp a jobboldal véleményvezérei is.

De a helyi politika színpadán is u.ez a helyzet. Egy képviselő nem rég azt írta, ő nem a szavak embere, értsd: nincs értelme dolgozni a testületben. Ő se tudja voltaképp miért is képviselő.

Az ilyen un. anómiás helyzetekben az emberek visszahúzódnak kisebb közösségeikbe. Legrosszabb esetben vissza egészen a rokoni kötelékekig, vagy még rosszabb esetben teljesen elmagányosodnak. A szerencsésebbek megkapaszkodnak kis törzsi jellegű közegeikben, mint a hajótöröttek a faroncsokon. A betyárbecsület felértékelődik, az elvek háttérbe szorulnak.

Olyan helyzetbe kerülünk, mint az ősközösség előemberei, akiket ha kiközösítenek, meghal. Nincs más érték, csak a csapathoz tartozás. A titoktartás képessége mindennél fontosabbá válik, s aki erre nem képes, csupán egy lesajnált fecsegő, egy bolond. Vagy éppenséggel hős?

A titoktartás képessége genetikailag velünk születik, és ebben koránt sem vagyunk egyformák, bár jól tanulható. A sikeres emberek sokkal inkább rendelkeznek is a titoktartás képességével. Mások, a közösségek élő lelkiismeretei, a művészek a tudósok, az újságírók stb. épp egész életükben azt próbálgatják miként lebbenthetik fel a titok fátylát a maguk területén

Valószínűleg ilyen godnolatok kavaroghattak abban az újságíróban is, aki két alkalommal is megkeresett, mert úgy érezte erről valamit írnia kell. Ld. itt.