Zsolt Péter elemez – Oroszbarátok volnánk?

„Egyetértene-e azzal, ha Magyarország szankciókat vezetne be Oroszországgal szemben” kérdésre, több magyar mondta azt, hogy nem, és ebben 11 ország közül egyedüli. Ld. itt. Mindebből a cikk állításával szemben nem vonható le az a következtetés, hogy oroszbarátok volnánk, sem pedig az, hogy kádárnépe – bár ilyet maximum csak a hozzászólások közt lehet olvasni.

Lehet, természetesen más eredményt kaptunk volna, ha nem is olyan régen a Békemenet nem épp politikai megfontolásból az oroszok mellett akar tüntetni, mondván, hogy a gyarmati függés most az Eu-tól jön, noha voltaképp az atomerőmű oroszokkal kötött szerződése mellett kívánt egy propagandát folytatni. (Aztán az ukrán helyzet miatt mindettől a Békemenet elállt, és maradt a „más dolog az üzlet” állítás, meg az, hogy az erőmű bővítése  „jó üzlet”.)

Visszatérve a kutatásra, lehet valaki szankcióellenes, és ebből még nem következik a barátság. lehet szankcióellenes elvből, félelemből, racionális megfontolásból. Utóbbihoz csak annyit, hogy az oroszok követelései (az ukránokra katonai nyomást akarnak gyakorolni azért, hogy mielőbb meghozzák a kisebbséget, sőt bizonyos autonómiát biztosító hosszú távú garanciákat) éppenséggel a magyaroknak is épp úgy érdeke. Feltéve persze, hogy a magyarok is megkapják ugyanazokat, amiket majd az oroszok Ukrajnában feltehetően megkapnak majd orosz nyomásra.

A taktikai szövetséges létből ugyan lehet barátság, de azt keresztbe is metszhetik ellentétes érdekek. A politikai barátságok már csak ilyen csapodárok. A cikk azonban nem valamiféle politikai barátságról, hanem a magyarok orosz barátságáról értekezik, ami mégiscsak valami egyénekre lebontott érzelem.

Nyilván vannak olyanok, akik az oroszokról a művészetekre – irodalom, balett stb. – asszociálnak, vagy személyes vonzódásaik vannak, s ugyan mi bajunk lehetne ezzel? – Azért kérdezzük ezt, mert a cikk szégyenpadra helyez minket amiért állítólag oroszbarátok vagyunk. Történetesen a feltett kérdés mit se derít ki a barátságról, csak annyit tudunk meg, hogy a magyarok közt kevesebb a szankciópárti. Jó lenne tehát ennyiben is maradni az eszmefuttatással.