Mit ne tanulj Pásztor Bélától!

Az a módszer, melyet a testületi ülés napirendje a gazdálkodás terén mutat, nem jó példa. Ne utánozzák le, se egyénileg, se valamely intézmény vezetőjeként. A mechanizmus lényege, hogy kérj 150 milliót, két hétre rá fizesd vissza, verd a melled, hogy jó adós vagy, és ezen az alapon kérd a dupláját. Aztán ismételd meg ezt ahányszor csak tudod, és az új hitelekből mindig tudod fedezni a régi adósságot.

Aki látta a napokban televízióban bemutatott 2008-as gazdasági világválságot kirobbantó vállalatról szóló filmet, láthatta, hogy hová vezet az ilyen hozzáállás. A kapitalizmust rendre padlóra küldi, a pénzüket tragikusan a kisebb halak veszítik el, az eljárásmód a lánc végén lévőkkel szemben a legerkölcstelenebb.

A 2014. április 28-i veresegyházi testületi ülés napirendi pontjai közül ezt az ide vágó részt találtuk:

„… az adósságkonszolidáció keretében 2014. évben átvállalt tőke összege 3.579.781.907 Ft.

A konszolidáció után megmaradt hitelállomány 2014. márciusában visszafizetésre került. Az átmeneti likviditási problémák megoldására likvid hitelt vettünk fel január és március hónapban. A januári 150.000 e Ft-ot márciusban visszafizettük. A márciusban felvett 300.000 e Ft-ot szeptemberben a helyi adóbevételekből fizetjük vissza. … A folyószámlahitel visszafizetését december hónapban a teljes hitelkeret összegében terveztük, melynek forrása a decemberben várható adófeltöltés.”

Tíz év múlva megint jöhet az újabb konszolidáció? És mit gondolnak meddig játszható el ez újra meg újra?