Kerékpárkultúra – Budapest

 

Köztudott, hogy minél fejlettebb egy ország, annál többen térnek vissza a kerékpározáshoz. Kínában pl. az emberek úgy szeretnének élni, ahogy a Nyugaton, ezért épp leteszik a kerékpárokat, Nyugaton viszont kezdik letenni az autót. Ebben a tendenciában mi magyarok igazán nyugatiasak vagyunk. Budapest nem áll rosszul, ami mellesleg köszönhető a drága tömegközlekedésnek. A kerékpárutak ugyan nem elegendőek még, de a tendencia biztató. És ugye itt az új szolgáltatás, a BUBI.

Budapest turizmusa rekordszintet döntöget, és ebben egész biztos nagy pirospontot hoz majd ez a korszerű kölcsönzési rendszer.

Mi meg itt a KITALÁLJUK-ban arra gondoltunk, hogy Veresegyház élen járhatna a BUBI vidéki kiterjesztésében. Az itt lakóknak persze van kerékpárjuk, de a turistáknak kevésbé. ÉS ami miatt az ötletünk egy pluszt hordozhat, hogy az agglomeráció lakói kicsit nagyvárosias gondolkodásúak, azaz a biciklire nem mint munkaeszközre, hanem mint szolgáltatásra, szórakozási eszközre gondolnak. A kettő akár szerencsésen is összepárosulhat (pl. lakás és vasút állomás közti munkábamenet, vendégek jönnek, de nincs a háznál elég bicikli stb.)

Hogy mégis hol lehetne az első hálózat? Hát természetesen a veresi macik és a vácrátóti arborétum közt. Kéne persze mielőbb egy kerékpárút is.

Irodalom: Itt olvashat a budapesti kölcsönzős rendszerről.