Közmeghallgatás – 2014

2014.02.21.-én a városi Önkormányzat képviselőtestülete közmeghallgatást tartott a Művelődési Házban.

Lassan gyülekeztek az érdeklődők, kezdéskor is csak laza félház volt, főleg az idősebb korosztályból állt a közönség. Mikor az est folyamán ezt valaki szóvá tette, „Béla bácsi” szerint ez teljesen rendjén való, hiszen jól mennek a település dolgai, kevés az elégedetlen ember.

A közmeghallgatás a tavalyi év ismertetésével kezdődött, a polgármester kiemelte, hogy a város és intézményei rendben működtek, nincs kifizetetlen számla. Minden gyereket fel tudunk venni bölcsibe, oviba, általános iskolába. A város 8 milliárd forintból gazdálkodott, ebből 3,6 milliárd folyt be a vállalkozások, multik adójából. 1,5 milliárd Ft-ot költöttek beruházásokra, ill. azok előkészítésére. Folytatódott az utak építése, a művelődési ház felújítása, a termál fűtés kiépítése. Megvásárolták a” Praxis-Ház”-at, és immár 52 bérlakással rendelkezik a település. Az országos trendnek megfelelően épültek a műfüves focipályák, ezekből idén is lesz még 3 db. Folytatódott a katolikus templom felújítása is, ami már régészeti feltárássá terebélyesedett.

Ezután a polgármester úr rátért  2014 év terveinek /álmainak/ ismertetésére. Az állam átvállalta a település összes adóságát, így még nagyobb beruházásokat lehet kezdeni. A nagy étvágy kielégítésére újabb hiteleket kell felvenni. A fejlesztésekhez az önkormányzat felvásárolja a szükséges ingatlanokat. Nagy igény van bérlakásokra, így ez a program is folytatódik.

2014 az útépítések éve lesz. Állami beruházás a Csomád-Erdőkertes országút felújítása, ez a nagy forgalom miatt csak szakaszosan valósulhat meg. A Budapesti út és a Csomádi út, valamint a Könyves K. és Budapesti út találkozásánál 2 körforgalom lesz, ezek városi beruházások, darabonként kb. 200mFt-ért. Épül majd új CBA Üzletközpont, postafiókkal, 6 km belső út, új termálkút a GE és a tervezett kertészet kielégítésére. A volt TSZ tanya területén egy állami és egy egyházi középiskolát terveznek, bővítik újabb 4 tanteremmel a református iskolát, a régi iskola tetőtér beépítése is folytatódik. A régi közelében új katolikus templom épül, mivel a hívek száma gyors ütemben növekszik és a régi templom a régészeti feltárások után inkább múzeumi szerepet fog betölteni.

Szó esett a tizenéve mindig újra és újra felbukkanó termálfürdő építéséről is. Év végére lesz engedélyezett kiviteli terv és megtörténhet az első kapavágás is. A polgármester ígérete szerint mindenki által megfizethető jegyárak lesznek, kéri a lakosság anyagi hozzájárulását az építkezéshez. Elkezdődik az Álomhegyi-tó duzzasztása, ami a tisztított szennyvizet fogadja. A  Csonkás felöl a városra zúduló csapadékvíz elvezetésére csőhálózat épül, valamint a mélyebb részeken gátat kap a Haldorádó-tó, ennek földmunkái már láthatók.

A beruházási terv értéke duplája az elmúlt éveknek, ehhez 1,2 milliárdnyi új hitel szükséges, állami jóváhagyással.

Pásztor Béla szerint Veresegyház hitelmegítélése annyira jó, hogy bármikor, azonnal több száz millió forintot is kaphat egy telefonhívásra. A tervek, vágyálmok lehengerlő bemutatása után alig érkeztek valódi kérdések, inkább „Drága Béla bácsi, köszönjük a sok jót, amit értünk tett!” típusú hozzászólások voltak. Azért még megtudtuk, hogy járdaépítés idén sem lesz, a termálfűtés lakossági rákötése igen drága mulatság lenne, tényleg rendezetlen a vasútállomás környezete és egyszer 4 sávos lesz a főút a sorompónál.