Adótorony-ügy – győzelem

Az adótorony telepítésének felfüggesztéséről, annak polgármester általi ígéretéről szóló hanganyagot nem sikerült felrakni ide, de a gépünkön mi is elmentettük. A hanganyag azt tartalmazza, amit Tolnai Ildikó leírt ld. itt.

Ha szabad kommentálnunk két dolgot említenénk. Az egyik, hogy a polgármester ígérete méltóságteljesebb, és elegánsabb lett volna, ha írásban, és aláírva is megfogalmazódik. Erre a tárgyaló felek még nem törekedtek – szerintünk pár év múlva már törekedni fognak hasonló helyzetben, mert az indiánok is rájöttek, hogy a fehér ember szava nagyon könnyen elszáll.

A másik észrevétel talán fontosabb. A polgármester azt jelzi, hogy mindenki nyugodjon meg – ezt ismerjük -, mert – és itt a lényeg – ameddig ő a polgármester, addig a felfüggesztés csak akkor változtatható torony építésre, ha … És itt nem az a lényeg, hogy milyen procedúrákat, elköteleződéseket, ígéreteket tesz, mert szóba kerül a becsület a legnagyobb érték a számomrától kezdve az ugyanabban a házban lakom amit apósom épített és nem vagyok senki lekötelezettjéig minden. Még az is lehet, hogy valóban konszenzusos vagy kompromisszumos módon meg tudná találni az optimális megoldást, amennyiben a lakosok között a mostani egyöntetű elutasítással szemben az új szolgáltatások iránti igény fellépne.

De mi az, hogy ameddig én vagyok a polgármester? – Ezzel a mondatával a tárgyaló feleket lekötelezetté teszi, hogy legközelebb is őt támogassák. Ez egy politikusi magatartás, melynek lényege, hogy a dolgokat úgy alakítsuk, hogy mi legyünk a legjobb alternatíva. Egy svájci politikus ilyen esetben inkább intézményi garanciákat, és nem személyi garanciákat adott volna.

S itt az intézményi jogi garancia valóban az lett volna amit Tolnai Ildikó kért, azaz a visszavonása az előterjesztésnek, nem pedig a felfüggesztése. Álszerény politikusokkal szemben valódi szerénységre, a becsületesség zsolozsma szerű felmondása helyett a becsületesség magától értetődőségére volna szükség.

Az ember nem kérkedik a becsületességével, a függetlenségével, a lefizethetetlenségével. S ha a szerénység valódi, akkor – már bocsánat a kifejezésért – pofátlanság személyi garanciákkal kiszolgáltatottá tenni a szavazókat.