Zsolt Péter elemez – Az „alapértelmezett lehetőség”

Az „alapértelmezett lehetőség” egy olyan trükk, melynek során választás elé állítanak minket, s mi azt hihetjük, az egyik válasz az általánosan elfogadott, a másik a különleges. Ezt úgy lehet pl. elérni, hogy csak akkor kell aktivizálódni, ha mást szeretnénk. Így a választást felajánló alapértelmezetté teszi az egyik megoldást. Legyen az egy mobil eszköz alapbeállítása, legyen az pl. egy böngésző alapértelmezettként szerepeltetése (egy lehetséges másik helyett), vagy a szervdonorság kérdése (van ahol akkor kell nyilatkozni, ha felajánljuk a szerveinket, és van ahol akkor, ha ezt megtiltjuk.)

Hadd meséljem el ezzel kapcsolatban személyes gyerekkori emlékem. Édesapám vállalta el rövid időre a közös képviselőséget a házunkban. Szerettem volna nagyon egy pinpongasztalt, de apám jelezte, hogy a közös pénzből erre csak akkor van mód, ha a lakók támogatják. Nosza, mondtam, akkor hirdesse ki, és jelezze, hogy bári, aki nem ért a vásárlással egyet, az dobjon majd be egy cetlit a levélládába. Lett is asztalunk, és néhány barátommal együtt éveken keresztül jártunk le a pincébe, ahol felállításra került.

Persze nehéz megmondani, hogy vajon nem pusztán az emberek lustasága tette-e lehetővé, hogy számomra kedvező irányba menjenek a dolgok. Ezt nehéz eldönteni más esetekben is, melyek ehhez hasonlóak. Vannak viszont olyan szituációk, amelyekben világos, hogy a többségi, vagy felülről sugallt norma micsoda, mi az alapértelmezett, mihez igazodjunk. Az alapértelmezett dolgokat hajlamosak vagyunk hitelesnek is tartani. (Itt megtalálja a férfi női „bejárati ajtó” trükkjétől kezdve a legismertebb konformitás vizsgálatokat. Itt pedig még néhány példát az alapértelmezett lehetőségere. Ld még Thailer-Sunstein: Nudge c. könyvét)

Az alapértelmezett torzítás csak akkor kerülhető el, ha egymással versengő csoportok működhetnek, melyek helyettünk is rákérdeznek a dolgok magától értetődöttségére. Azok a társadalmak, amelyek nem tudják kialakítani a versengő struktúrákat – mert pl. legyintenek a demokrácia fontosságára – később ezért robbanással fizetnek. (Ld. mostanság az ukránokat.)