Az önkormányzat ide tenné a mobiltornyot

 

Itt látható a térkép, pontosan hová is tenné Pásztor Béla a tornyot. A közvetlen környéken lakók elemi érdeke, hogy ezt megakadályozzák, az 500 méternél távolabb lakóknál már inkább szolidaritásbeli kérdésről van szó.

A Pest Megyei Kormányhivatal Törvényességi Felügyelete azt írja a témával kapcsolatban nekünk veresegyháziaknak, hogy az önkormányzat saját területét tekintve oda engedélyezteti, ahová akarja, a kormányhivatal csak azt nézheti, hogy törvényes volt-e a testületi ülés. Az pedig bizony törvényes volt.

Az önkormányzatot ugyanazok a jogok illetik meg, mint egy magánszemélyt. Vagyis, Ön is kedves olvasó, ha akarja, hozzájárulhat, hogy a telkére rakják a mobiltornyot, és akkor Önnek fizeti a társaság a bérleti díjat. Legalábbis a kormányhivatal érveléséből ez következik, azt nem vizsgálja, hogy az Önkormányzat korábbi építési határozata szerint magasságkorlátozások vannak, hiszen azt is megváltoztathatja, ha akarja.

Miután az önkormányzat hozzájárul, persze a mobiltársaságnak még számtalan hivatalos engedélyt kell beszereznie, de ez már nem az önkormányzat dolga.

Demokratikus eljárási folyamatról persze szó sem volt, azaz a többség zsarnoksága alapján a közvetlen közelben lévőket senki sem kérdezte meg, és ingatlanjaik leértékelődése sem izgatja. Sem kárpótlás, sem kompromisszumos helykeresés, a városvezetés részéről nem merült fel, mert sajnos nem tudják miként kell egy ilyen folyamatot menedzselni. (Máshol a témával kapcsolatos társadalmi feszültséget ld. itt. Érdemes beleolvasni a fórumbejegyzésekbe is.)

A lakosság lehetőségei tehát a következők:

1. Az Önkormányzathoz el lehet juttatni a lakosok tiltakozását, amit az Önkormányzat persze egy csuklómozdulattal félrelökhet. Ám e nélkül csak bolondot csinálna magából a magunk fajta aktivista.

2. Az első pont a feltétele annak, hogy mind a helyi médiát, mind az országost értesítsük, hogy Pásztor Béla nem egyeztet a lakossággal mobiltorony ügyben. (A lakosok egészsége, érdekei, félelmei soha nem is számított, most sem számít.)

3. Az engedélyeztető hatóságokkal fel kell venni a kapcsolatot, és tájékoztatni kell őket az aggályainkról. (Erre jelen pillanatban Veresegyházon három szervezet alkalmas, az egyik a helyi ellenzéki Fidesz, a másik két civil szervezet, a Tavirózsa és mi. De mivel az akciót Tolnai Ildikó indította a Fidesztől, úgy ildomos, hogy hozzá igazodunk.)

4. Kellőképp határozott szerveződés esetén fel lehet venni a kapcsolatot magával a mobilszolgáltatóval. A szolgáltatónak ugyanis nem érdeke, hogy erőszakos helyfoglalóként jelenjen meg, amelyik szembeszáll a fogyasztóival. Kérdés persze, hogy a szolgáltatást igénybe vevők is egyet tudnak-e azzal érteni, hogy a tornyok helye 1 km-es távolságban volna megfelelő.